Bufar per detectar un càncer en estat precoç


L'aire que expirem podria ser utilitzat per detectar si patim càncer. La prova es desenvoluparia mitjançant un detector electrònic i, en 20 minuts, el mecanisme que ha estat inventat per un equip d'investigadors israelians, diagnosticaria si la respiració del pacient té senyals químiques que indiquin la presència de càncer de pit, pulmó, pàncrees o budells. Els sensors químics tenen possibilitats de convertir-se en una eina de diagnòstic. Els resultats d'aquesta investigació, que encara és en un moment avançat, poden implicar l'eliminació de proves a l'hora de diagnosticar la malaltia ja que l'aparell podrà ser utilitzat en la consulta del metge de capçalera. Aquests quatre tipus de càncer són dels més freqüents en països desenvolupats i, sovint, presenten símptomes quan el procés ja és molt avançat.

La investigació ha estat publicada al British Journal of Cancer, i es basa en els estudis anteriors de l'Institut de Tecnologia de Technion Israel, que mostraven la possibilitat de diferenciar la respiració de pacients sans de la dels que patien càncer. Aquesta vegada s'ha examinat a 177 pacients entre els quals hi havia persones sanes i d'altres que patien diferents estadis d'aquests quatre tipus de càncer. El dispositiu ideat, a més de diferenciar entre sans dels que no ho eren, va ser capaç de d'identificar els diferents tipus de càncer.

Aquesta mena de "nas electrònic" és configurat per sensors que utilitzen nanopartícules d'or per a detectar components orgànics diferents en cada cas. En la formació d'un tumor, explica Hossam Haick autor de l'estudi, les cèl.lules del nostre cos comencen un procés de canvi que pot implicar, per exemple, la producció d'estrès oxidatiu o d'altres símptomes que reaccionen amb els marcadors químics. La respiració de les persones sanes i les que tenen càncer és químicament diferent, argumenta. En la majoria d'aquests casos, l'enginy serviria per a la detecció precoç i, per tant, proporcionaria més possibilitats de salvar la vida del malalt.

Més informació: BBCnews


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article