El pessimisme segueix en el sector immobiliari, tres anys després de l'esclat de la bombolla


Després de dos anys amb dades negatives, la setmana passada l'INE en publicava alguna que apuntava a una lleu revifada en les vendes d'habitatges, però amb molts alts-i-baixos. L'aire fresc abocat al sector immobiliari va durar poc perquè, unes hores després, la taxadora Tinsa publicava unes xifres que enfosquien el tímid repunt de la demanda: el valor de l'habitatge havia accelerat la seva caiguda després d'un any de contenció. Només al juliol, els preus havien baixat un 4,3% interanual, segons la taxadora.

A la pràctica, l'estancament de les vendes, la rebaixa dels preus i la competència de la que s'ha convertit en la primera immobiliària estatal amb un estoc de 137.000 habitatges per vendre: la banca, asfixien cada vegada més el sector de la totxana que, després de tres anys de l'inici de la crisi, veu com durant els primers mesos d'enguany els marges s'han reduït encara un 7% més.

En aquests moments, es preveu que al llarg de 2010 es construeixin com a molt 100.000 habitatges a tot l'estat, una vuitena part del que s'edificava el 2006. El sector immobiliari perd oxigen i unes quantes empreses han entrat ja en concurs de proveïdors, com Nozar o Martinsa Fadesa. De les nou principals companyies estatals, només Metrovacesa, ha aconseguit augmentar els ingressos envers l'any passat, un  32%, i tot gràcies a les retallades dels preus de l'estoc, com la que va fer al desembre passat col.locant en el mercat 1.500 habitatges rebaixats entre un 25% i un 42%. Però aquesta immobiliària també és la que encapçala l'endeutament acumulat sobrepassant els 28.000 milions d'euros.

Els números verds queden encara lluny per la resta de grans de la totxana: Renta Corporación, Quabit, Fadesa, Reyal Urbis, Realia, Testa, Vallehermoso, o la catalana Colonial que lidera la davallada d'ingressos en el que portem d'any amb una caiguda del 35%.

-El País

-Información




Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article