Deficiències en l'etiquetatge dels productes frescos

La campanya d'inspeccions efectuada per Consum evidencia que el 60% dels establiments no compleixen amb la norma


El 60% dels establiments inspeccionats per Consum presentaven algun incompliment en l'etiquetatge de productes com la carn, el peix fresc, les fruites o les verdures. De l'estudi presentat avui per l'ACC, se n'extreu que el petit comerç és el que més compleix amb la normativa d'etiquetatge mentre que, en els mercats municipals es detectaven mancances en la informació de les etiquetes del 80% dels establiments.

Durant el 2009, l'Agència Catalana del Consum (ACC) ha inspeccionat l'etiquetatge de més de 900 establiments de diverses comarques catalanes. La campanya se centrava en els productes frescos com la carn, el peix, fruites i verdures i sempre partint de la base que, l'etiquetatge és l'eina que té el consumidor per a saber la qualitat  i l'origen dels productes de compra.

El comerç al detall és on s’han realitzat pràcticament la meitat de les inspeccions (441 de 931), és també el que millor etiqueta el seu producte. Els percentatges d’establiments inspeccionats amb incompliments són el 48% del comerç en detall, el 53% dels supermercats i el 80% de les parades dels mercats municipals.

La carn de boví ha estat el producte que més inspeccions ha generat de les que se'n desprèn que en un 46% dels casos,  la informació que se'n dóna a les etiquetes és incorrecta. La mancança més habitual en les peces sense envasar és la informació sobre l’origen de la peça, la denominació, l’edat de sacrifici de l’animal i el preu per Kg. La carn de boví que es comercialitza envasada també registra les mateixes mancances, però a més, sovint falta la data de caducitat i les condicions de conservació.

Pel que fa al peix fresc, on coincideixen més incompliments és en la forma de presentació, la informació sobre el mètode de tractament i la zona de captura.

L'origen de les peces de fruita i hortalisses és la informació que més s'ha trobat a faltar en les que es venien a granel.
 
La normativa assenyala que l'etiquetatge dels productes frescos ha d'informar de:

En la carn venuda a granel:

* País de naixement , d’engreix, de sacrifici o d’especejament.
* Denominació del tipus de canal (vedella, vaca, bou, brau...)
* Denominació de la peça (mitjana, filet, culata, pit, jarret, cap de mort...)
* Preu per Kg

En la carn envasada ha de presentar la mateixa informació i, a més:

* Data de durada mínima o data de caducitat
* Condicions de conservació

En el cas del peix a granel (fresc o congelat), la informació bàsica és:

* Nom comercial de cadascuna de les espècies
* Forma d’obtenció o mètode de producció (pesca extractiva, pescat en aigües dolces, criat o aqüicultura, marisqueig)
* Zona de captura o cria
* Forma de presentació i/o tractament (eviscerat, amb cap, sense cap, filetejat, cuit)
* Preu per Kg

El peix envasat, a més, ha d'indicar:

* Nom científic
* Data de caducitat
* Condicions de conservació

En la fruita i verdura ha d'informar de:

* el país i la zona d'origen
* el calibre, en alguns casos
* la categoria comercial
* el preu per quilo

Més informació: Resultats de la campanya

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article