Els marges comercials pugen al mateix ritme que les temperatures

Les verdures i fruites han augmentat una mitjana del 450% en el camí del camp a la taula


Al llarg del segon trimestre els marges comercials han recuperat les pujades arribant fins un 450% de diferència entre el que cobra el productor i el que paga el consumidor.

L'Index de Preus Origen Destí (IPOD) que elaboren periòdicament la Coordinadora de productors agrícoles i ramaders  Coag i les organitzacions de consumidors UCE i CEACCU, evidencia que si bé durant el primer trimestre els preus dels aliments van mostrar una certa contenció, a partir d'abril s'han tornat a disparar.

La síndria, el meló, les prunes o els albercocs són els que més diferències han marcat, des de 600% fins aun 1.000% de marge que s'ha quedat la distribució.

Per enèsima vegada productors i organitzacions de consumidors han reclamat una intervenció urgent per fer front a l'especulació que posa en perill el sector. Denuncien que "el mercat no regula sinó que especula" i recorden que hi ha països europeus que han convertit determinats sectors productius en estratègics tal com ha passat amb el sucre o el cereal. Reclamen que a l'estat espanyol es faci el mateix amb les tomaques, els pebrots, l'oli, el vi i la majoria de productes característics de l'àrea mediterrània.


Ipod Juny

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article