Els 10 aliments que necessàriament hauríem de comprar ecològics


L'Associació Vida Sana ha elaborat una llista de deu productes alimentaris bàsics que els consumidors/es hauríem de comprar de producció ecològica, per evitar acomular substàncies tòxiques en l'organisme. Inclou carn, ous, fruita i cafè, entre d'altres.

Segons Vida Sana, la inversió en productes orgànics a la llarga és un estalvi en medicaments i "unamillora del benestar, el nostre i el del planeta".
Els deu aliments són:

10. CARN
Les explotacions ecològiques són lliures d'hormones del creixement i alimenten al bestiar amb grans que es cultiven sense fertilitzants químics ni pesticides. Les etiquetes ecològiques també certifiquen que l'animal ha tingut accés diàriament a l'exterior durant un temps al dia.

9. PRODUCTES LÀCTICS
La llet no ecològica pot contenir restes de pesticides, i com que aquest és un aliment bàsic per als nens cal estar més alerta. La llet orgànica procedeix de vaques alimentades amb grans cultivats sense adobs químics ni pesticides, tampoc es permet les hormones del creixement ni antibiòtics. El mateix s'aplica als derivats de la llet, com el iogurt, els gelats, la mantega o el formatge.

8. OUS
Els ous ecològics provenen d'aus que s'alimenten amb grans orgànics i no se'ls subministra ni hormones ni antibiòtics. Però el que realment els fa millors és com es produeixen aquests ous, és a dir, si les gallines han pogut passejar a l'exterior i han estat "felices". El color dels ous depèn de la raça de la gallina.
Els ous ecològics no es limiten als de gallina, també hi ha opcions exòtiques com els d'oca, guatlla i fins i tot ous d'estruç.

7. CAFÈ
Sovint és cultivat en un país que no regula l'ús de plaguicides i fertilitzants. A més de l'etiqueta ecològica, cal buscar l'etiqueta de Comerç Just, que garanteix que els productors han estat pagats de manera justa i han estat ben tractats.

6. PRÈSSECS, POMES, NECTARINES, MADUIXES, CIRERES I RAÏMS
Amb el rentat sota l'aixeta no eliminem tots els plaguicides de la fruita i, al pelar-lo, es perden una bona part dels beneficis nutricionals. Cal vigilar també amb els sucs de fruita, sobretot els de raïm.

5. PATATES
Els productors no ecològics posen pesticides a les patateres i afegeixen fungicides al terra per prevenir que emmalalteixin. Com que els mètodes orgànics per combatre les malalties de les patateres són costosos, el preu de les patates ecològiques és més del doble de les que no ho són. 

4. PEBROTS, MONGETES, TOMATES, API, PASTANAGUES I COLIFLOR
Totes les classes de pebrots absorbeixen com esponges els pesticides a través de la seva fina pell. També estan exposats a un nivell alt de residus l'api, les mongetes verdes i les tomates.

3. VERDURES DE FULLA VERDA
Les amanides són una opció sana, sempre que no estigui elaborada amb verdures carregades de productes químics. Els espinacs són la verdura amb major quantitat de plaguicides. Amb l'agricultura ecològica s'ha aconseguit mantenir els insectes a ratlla i es fan servir repel·lents naturals o xarxes.

2. ALIMENTS PER A NADONS
Els nadons i els nens petits són especialment sensibles als efectes nocius dels plaguicides, els antibiòtics, les hormones i altres químics. Molts pesticides utilitzats en fruites i verdures són tòxics per al cervell i podrien interferir en el seu desenvolupament.

1. ELS CAPRICIS PREFERITS
Els experts afirmen que tot el que es menja en abundància hauria de ser ecològic, per evitar la sobre exposició a certs productes químics. Mentre que uns quants residus de pesticides en una bossa d'aperitiu pot no estar malament, si els consumim a diari comencem a acumular tòxics al cos, per no parlar de l'obesitat.

Hi ha aliments que no absorbeixen gaires pesticides o es pelen abans de menjar: espàrrecs, alvocats, plàtans, bròquil, col, kiwi, mango, cebes, papaia, pinya.

Extret de: M.Prieto/ Vida Sana - ecogaia.com /Orlando Mallozzi / Ecoticias.com
Article complet

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article