La liberalització del mercat elèctric ha estat un fracàs, segons un estudi d'UCE


Quan fa gairebé un any que es va culminar el procés de liberalització del mercat elèctric espanyol i es va implantar la TUR (tarifa d'últim recurs) l'organització de consumidors UCE ha presentat un informe sobre alguns aspectes del procés i la repercussió que ha tingut en els consumidors finals.

L'organització de consumidors veu necessària la revisió del funcionament del sector elèctric, ineficaç i poc transparent.  L'informe presentat evidencia que, tot i existir 27 empreses amb les que es pot contractar el subministrament elèctric, a la pràctica són quatre les companyies que controlen el sector: Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa i Hidrocantábrico). En concret, només les dues primeres concentren el 47% de quota de mercat.

UCE considera que aquesta situació concentra un poder excessiu en poques mans com perquè el mercat es consideri liberalitzat. Així, lamenta que les ofertes que fan les diverses companyies són irrisòries i la informació que n'arriba a l'usuari és poc transparent. En l'estudi s'ha detectat que en aquestes ofertes s'incrementen els preus respecte a la TUR afegint serveis addicionals com garanties de fonts renovables, serveis d'assistència a la llar o facture electrònica, entre d'altres.

El paper del govern central tampoc queda prou clar en aquest informe. La Unió de Consumidors qüestiona la intervenció del govern a l'hora de regular els preus, alentint el procés de liberalització del sector. Exposa que el cost de generació és el que es pot trobar realment liberalitzat i fluctua en un ampli ventall, mentre que el preu al consumidor està regulat pel govern, la qual cosa implica que tan si els preus de cost de l'energia pugen com si baixen, no repercuteix en el rebut que paga el consumidor. La lliure competència, per tant, és inexistent.

Davant de l'evidència, l'entitat considera que la liberalització del mercat elèctric ha estat un fracàs. Assegura que els preus que paga el consumidor estatal són lleugerament superiors a la mitjana europea i aquestes tarifes no es poden justificar per uns nivells majors d'inflació i altres factors com la demanda, el PIB i el consum final que també són menors que la mitjana dels països europeus. Ben al contrari, segons UCE, la variació percentual que hem pagat pels preus elèctrics en relació a les nostres economies domèstiques ha superat 5 vegades la mitjana continental.

Per tot plegat, UCE demana una "taula de reflexió" on, a més del sector elèctric també hi puguin participar els consumidors, en igualtat de condicions.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article