El Govern aprova un nou paquet de mesures per reduir el dèficit


L’objectiu és situar el dèficit català a l’1,1% el 2013, d’acord amb la UE. L'acord contempla la re-programació temporal d'inversions en obra pública per valor de 532 milions d’euros i  desapareixeran 63 entitats del sector públic per tal d’estalviar. 
Quant a les plantilles de l'administració, no es cobriran les baixes per jubilació, es reduirà la partida per a personal substitut i de reforç, i disminuirà un 5% el nombre d’alts càrrecs i directiu d’empreses públiques. Es crearan dos nous trams en la part autonòmica de l’IRPF per a les rendes superiors a 120.000 euros, un 0,5% dels contribuents.
El Govern també aprova destinar 83,6 milions d’euros per mantenir més de 46.000 places de llars d’infants

El Govern ha aprovat avui un conjunt d’acords amb l’objectiu de contenir la despesa i reduir el dèficit públic que comportaran un estalvi de 1.670 milions d’euros durant aquest any. Aquests acords afecten àmbits com el personal, les inversions públiques, la programació de la prestació de serveis i la simplificació de l’administració pública. Les iniciatives aprovades complementen el decret de mesures urgents aprovat el dissabte passat.

Aquest conjunt de mesures han de fer compatible la reducció del dèficit públic amb la consolidació de les prestacions de l’Estat del benestar que són competència de la Generalitat de Catalunya, alhora que han de permetre reduir el dèficit públic a l’1,1% del PIB el 2013, d’acord amb el que marca el Pacte d’estabilitat i Creixement de la UE.

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, que ha comparegut a la roda de premsa posterior al Consell de Govern, ha destacat que el Govern fa “tot el que cal” perquè Catalunya continuï sent “una economia de tota solvència”. “Fent ara les coses bé, per convenciment i no perquè ens obliguen, estem dient a tothom que Catalunya continua sent un lloc privilegiat perquè l‘economia torni a anar amunt ràpid, que és el que ens convé”, ha afirmat.

També ha comparegut el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal que ha recordat que ja fa gairebé 4 anys que el Govern pren mesures de contenció, austeritat, i rebaixa de la despesa pública, per intentar anticipar-se als efectes de la crisi. Nadal ha afirmat que el Govern “és molt conscient que ha de combinar alhora l’ajustament de la despesa amb la capacitat de no parar la màquina” i ha admès que si es demana un gran esforç a la ciutadania, “ningú no entendria que no ho faci l’administració”.

Entre les mesures aprovades avui, el Govern ha acordat, en l’àmbit de l’obra pública, l’endarreriment temporal d’inversions de Gisa, Ifercat i ICF-Equipaments, així com la ralentització de la resta d’inversions per valor del 10% del seu valor pressupostat enguany. En total, l’estalvi en les partides relacionades amb la inversió ascendirà a 531,1 milions d’euros. “Pel que fa a obres no licitades” ha explicat el conseller Nadal, “la producció que es preveu pel 2010 és zero”, i ha apuntat que les obres licitades i encara no adjudicades, s’iniciaran el gener de 2011.

El Govern també ha acordat mesures d’estalvi complementari en les despeses de personal i ajustos de plantilla, que complementen les aprovades dissabte passat: es reduirà un 10% la partida pressupostària destinada a finançar personal substitut, de reforç i les hores extraordinàries, a excepció dels casos que afectin mestres i del personal sanitari. També s’ha acordat que només es cobriran el 50% de les jubilacions que es produeixin entre el personal docent, sanitari, d’emergències i del SOC; i reduir un 5% el nombre d’alts càrrecs i directius de les empreses públiques.

Pel que fa la racionalització de l’administració, el Govern ha acordat reduir el nombre d’entitats del sector públic, que es reduirà en 63 entitats mitjançant processos d’integració, fusió o dissolució. En aquest àmbit, també s’ha acordat que els departaments presentin al Departament d’Economia i Finances un pla individualitzat d’estalvis addicionals abans del mes de setembre.

Finalment, el Govern també ha concretat diversos canvis en el tram autonòmic de l’IRPF amb l’objectiu que les rendes més altes contribueixen en major mesura a la reducció del dèficit públic. Els canvis afectaran aproximadament 20.000 contribuents, un 0,5% dels declarants d’aquest impost. La modificació d’aquest tribut preveu crear dos nous trams: un, per a les rendes superiors a 120.000 euros, que veuran augmentat el tipus en dos punts; i un segon tram per a les rendes que superin els 175.000 euros anuals, que es gravaran amb 4 punts addicionals.

83,6 milions d’euros per mantenir més de 46.000 places de llars d’infants

En l’àmbit dels serveis a les persones, aquest curs el Govern destina 83,6 milions d’euros per al manteniment de més de 46.583 places de llars d’infants. Avui ha aprovat una subvenció de 39,8 milions d’euros adreçats als ajuntaments per a les llars d’infants que disposen de més de 166 places de 0 a 3 anys. La resta de places d’escoles bressol municipals, a les quals es destinen 43,7 milions d’euros, es financen per altres procediments.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article