Amb l’escalada dels tipus d’interès a principis del 2008, i amb els primers símptomes de la crisi econòmica, moltes entitats financeres van aconsellar als seus clients amb crèdits hipotecaris o productes financers de crèdit, que garantien un tipus d’interès màxim a pagar per les operacions creditícies. Amb les contractacions d'aquests productes es pretenia assegurar fer front a un futur incert sense ensurts financers.
Quan l'euríbor estava tocant sostre, l'estiu de 2008, les entitats financeres van començar a vendre aquests productes anomenats swaps als seus clients. La davallada experimentada per l'euribor a partir d'aquella data, ha provocat que la majoria dels clients que en aquell moment van optar per contractar un d'aquests productes, estiguin ara sense cap protecció davant de la caiguda lliure que ha experimentat l'indicador.
Els swap o permuta financera d’interessos son un producte financer d’alt risc, dirigit a inversors molt qualificats amb coneixements reals de la situació de risc que comporta el producte.
En la jornada van participar com a ponents Josep M. Coll, President de la Comissió d’Economia i Fiscalitat de la Cambra de Comerç de Girona, Josep Àlvarez, assessor d’empreses, economista i auditor, Joaquim Rabaseda, Catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la UdG i Jordi Salgas, advocat i membre de la Reial Acadèmia de Ciències Econòmiques i Financeres.
En la jornada es va posar de manifest que els swaps financers suposen un entrebanc més per sortir de la crisi, tot i que són conseqüència de la pròpia crisi i de l’afany especulador. Que és una problemàtica difícil de generalitzar, que s’ha d’estudiar cas per cas, i que la solució, si existeix, passa per un estudi previ de rigor jurídic per veure si hi ha possibilitats d’aconseguir la nul•litat del contracte per via judicial. En qualsevol cas, la via judicial, a part del cost econòmic que comporta, també té els costos afegits del temps que cal dedicar-li i el risc que comporta de no aconseguir una sentència favorable
Més informació:
Entrevista de Jornal a Emili Ruíz, empresari gironí afectat per un swap
"La cara amarga de la rebaixa de l'Euríbor"
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari