La producció i el consum ecològics augmenten malgrat la crisi


Malgrat la crisi, les produccions ecològiques avancen a Catalunya i durant el 2009 s’han inscrit 240 nous operadors, dels quals 198 són productors i 45 elaboradors. Això suposa un increment del 13,6% en el darrer any. El Departament d'Agricultura va presentar ahir els resultats del Baròmetre de percepció i consum dels aliments ecològics 2009, realitzat pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO).

Amb aquestes incorporacions, s’ha arribat als 1.431 empreses certificades. D’altra banda, també ha augmentat un 13,9% la superfície inscrita, ja que s’ha passat de 62.331 hectàrees a 71.513 hectàrees.

Els cultius ecològics majoritaris són els típicament mediterranis: vinya, olivera i cereals. En el darrer any, el cultiu de vinya ecològica ha pujat un 38% i el cultiu d’oliveres 15,4%.

El nombre de productors (vegetals i ramaders) es situa a 1.063 (909 el 2008), mentre que la resta d’empreses certificades (transformadors, importadors i comercialitzadors) és de 641 (597 el 2008). Pel que fa a les explotacions ramaderes, el vaquí de carn és la majoritària, amb 239 explotacions. Segueixen l’oví de carn amb 58 explotacions i el cabrum de carn amb 40.

El conseller Llena va destacar l'increment del nombre d’hectàrees, de productors i també de volum de facturació. Segons les darreres dades de 2008, la facturació de la producció certificada ecològica a Catalunya ha estat un 20% superior a l’any 2007.

Baròmetre de percepció i consum

Malgrat la situació de crisi econòmica, es constata que el consum de productes alimentaris ecològics té un públic fidel que no ha deixat de consumir-los, tot i ser una mica més cars. “Aquest fet ens referma que ens trobem davant un mercat estable amb una important projecció de futur, ja que un 21% dels consumidors de productes ecològics han afirmat que tenen la intenció d’augmentar el consum d’aquests aliments en els propers 6 mesos, sobretot verdures, llegum, carn i fruita”, va dir Llena en la presentació del document.

A través d’aquest estudi s’ha pogut constatar que gairebé la meitat de la població catalana, un 47,4%, ha consumit alguna vegada aliments ecològics, el 31% amb freqüència mensual i el 17,8% de forma setmanal. Un 38,6% dels consumidors ecològics declaren que es gasten entre un 15 i un 30% de la despesa setmanal total d’alimentació en aliments ecològics.

Més informació: DAR

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article