Deficiències en la manipulació i el servei de llet en bars i restaurants

La conservació no es fa en fred i els estris utilitzats no estan prou nets


Investigadors de la Universitat de València han publicat un estudi a la revista "Foodborne Pathogens and Disease", que alerta de les males pràctiques en bars i restaurants en la manipulació de la llet. L'estudi conclou que el 35% de les mostres excedia el nivell màxim establert per a enterobactèries i un 31% superava la normativa en microorganismes aerobis mesòfils. Entre d'altres pràctiques inadequades, s'ha detectat en alguns establiments un reescalfament constant de la llet o la conservació de la mateixa en recipients no aptes, com les gerres, i a temperatura ambient.

L'estudi constata també deficiències de neteja d'estris i vaporitzadors de cafeteres. La majoria de patògens analitzats no era especialment perillosa per a la salut dels consumidors. Cap dels lots analitzats no va ser positiu per a 'S.aureus', 'monocytogenes' o 'Salmonella', encara que, en el 2% de les mostres de llet calenta es va detectar la 'E. coli', alguns dels sub-tipus dels quals poden produir importants infeccions alimentàries.

El treball l'han realitzat Isabel Sospedra, Josep V. Rubert, Carla Soler, Jose M. Soriano i Jordi Maña, tots ells investigadors de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de València. Per fer l'estudi van recollir 265 mostres de llet i d'altres productes lactis presents a bars i restaurants del País Valencià per comprovar si el seu tractament i el seu consum s'ajustava a la normativa de l'UE.

En les recomanacions de l'estudi es reclama una millora notable en la manipulació de la llet i els productes lactis i una millor higienització de les eines de treball als establiments.

Document sencer en format Pdf -en anglès-

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Pepa
1.

Tots els usuaris de la barra dels bars, veiem habitualment mantenir els envasos o gerra de llet al costat de la cafetera, a més temperatura que l'ambiental. També sabem que la llet es reescalfa indefinidament. I naturalment, acabem assumint que el que no mata engreixa.
Sinó ja hauriem buscat alternatives. N'hi ha, però ningú les reclama.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article