Puja el transport públic i l'electricitat, la resta de serveis queden congelats fins l'increment de l'IVA al juliol


Els preus del transport públic a l'àrea de Barcelona han pujat (la T-10 al voltant d'un 2%) i també els bitllets de Rodalies a l'entorn d'un 6%. A partir d'aquest 1 de gener s'ha incrementat la tarifa elèctrica en un 2,64%, almenys per als abonats sense discriminació horària que representen un 80% del total d'usuaris. La resta de serveis públics han variat lleugerament o es congelen a l'espera de la pujada d'impostos que significarà un IVA que passarà del 7% al 8% en restauració i transport, o del 16% al 18% aplicat a la majoria de bens de consum i serveis com l'electricitat, la telefonia i l'accés a Internet. Alguns dels productes inclosos en aquest apartat són els electrodomèstics, la roba i el calçat.

Amb la modificació de l'IVA seran molts els productes i serveis que incrementaran el preu final per als consumidors. Entre els que passaran d'estar gravats un 7% al 8%, hi ha l'aigua en xarxa, el transport, l'hosteleria i espectacles, la televisió de pagament, la neteja dels carrers o la recollida d'escombraries. Entre els productes s'hi pot trobar una llarga llista d'aliments, l'habitatge -excepte el de protecció oficial-, productes sanitaris, ulleres o lents de contacte.

L'organització de federacions de consumidors Facua ha elaborat un estudi de l'evolució que han tingut les tarifes de serveis durant el 2009 per anar fent memòria.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article