Puja el transport públic i l'electricitat, la resta de serveis queden congelats fins l'increment de l'IVA al juliol

Els preus del transport públic a l'àrea de Barcelona han pujat (la T-10 al voltant d'un 2%) i també els bitllets de Rodalies a l'entorn d'un 6%. A partir d'aquest 1 de gener s'ha incrementat la tarifa elèctrica en un 2,64%, almenys per als abonats sense discriminació horària que representen un 80% del total d'usuaris. La resta de serveis públics han variat lleugerament o es congelen a l'espera de la pujada d'impostos que significarà un IVA que passarà del 7% al 8% en restauració i transport, o del 16% al 18% aplicat a la majoria de bens de consum i serveis com l'electricitat, la telefonia i l'accés a Internet. Alguns dels productes inclosos en aquest apartat són els electrodomèstics, la roba i el calçat.

Amb la modificació de l'IVA seran molts els productes i serveis que incrementaran el preu final per als consumidors. Entre els que passaran d'estar gravats un 7% al 8%, hi ha l'aigua en xarxa, el transport, l'hosteleria i espectacles, la televisió de pagament, la neteja dels carrers o la recollida d'escombraries. Entre els productes s'hi pot trobar una llarga llista d'aliments, l'habitatge -excepte el de protecció oficial-, productes sanitaris, ulleres o lents de contacte.

L'organització de federacions de consumidors Facua ha elaborat un estudi de l'evolució que han tingut les tarifes de serveis durant el 2009 per anar fent memòria.No hi ha cap comentari

Comenta aquest article