La contaminació atmosfèrica podria ser un factor que incideix en els casos d'apendicitis


La contaminació de l'atmosfera podria desencadenar apendicitis en adults, segons un estudi publicat al Canadian Medical  Association Journal, elaborat per un equip d'investigadors de les universitats de Calgary i Toronto.

Els científics van examinar 5. 200 adults que havien ingressat a l'Hospital de Calgary, més de la meitat dels quals ho va fer entre abril i setembre, els mesos més calorosos de l'any i en els que la població passa més temps a l'aire lliure. Per a elaborar l'estudi van utilitzar dades de contaminació de l'aire de l'agenda ambiental de Canadà sobre els nivells d'ozó, diòxid de carboni i temperatura. Van descobrir vinculacions de nivells elevats d'ozó i CO2 amb apendicitis amb grups d'edat i gènere. L'alteració de la salut afectava majoritàriament als homes.

Encara queda molt per descobrir, explica Gilaad Kaplan, director de l'estudi. No hi ha una explicació del per què els homes són més propensos que les dones a tenir apendicitis. I, quant a l'evolució de la malaltia al llarg del temps, els casos d'inflamació de l'apèndix van augmentar considerablement en els països industrialitzats en el segle XIX i principis del XX, mentre que van començar a disminuir a partir de la meitat del segle passat, coincidint amb l'aplicació en la majoria de països industrialitzats, de la normativa que regulava la qualitat de l'aire.  La incidència d'apendicitis en països en vies de desenvolupament és més important a mesura que es tornen més industrialitzats.

L'equip d'investigadors confessa desconèixer de quina manera la contaminació podria augmentar el risc de patir apendicitis i suggereixen que els contaminants podrien desencadenar reaccions inflamatòries, pel que recomanen la realització d'estudis posteriors per a determinar aquest vincle.

Més informació: IBLnews

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article