Benestar més enllà del PIB!

La CE obre avui un debat per anar més enllà del PIB com a valor econòmic


La Comissió Europea ha presentat avui una proposta per incloure el factor ambiental als sistemes de mesura del progrés econòmic. Així, Brussel.les obre un debat públic i planteja un seguit d'accions que tenen l'objectiu de millorar el sistema per calcular el progrés econòmic dels països molt més actual que el vigent fins ara,  creat els anys trenta arran de la Gran Depressió i que es basa en els nivells del Producte Interior Brut (PIB).

Aquesta proposta va en la línia dels esforços de la UE per fer el canvi cap a una economia baixa en carboni i més eficient en l'ús dels recursos. A partir de les propostes i del debat obert avui, la Comissió presentarà el 2010 una versió pilot d'un índex ambiental global. Aquest nou índex permetrà que el Sistema Estadístic Europeu implementi la comptabilitat ambiental com un estàndard en les estadístiques macroeconòmiques.

El Producte Interior Brut (PIB) és la mesura macroeconòmica més congeguda del comportament de l'economia de mercat. Tot i al seva concepció, no és una mesura del benestar de les persones que viuen en el país. Ni tampoc mesura la sostenibilitat mediambiental, ni la integració social pel que la CE considera que aquestes són unes limitacions cada vegada més importants per a trobar les solucions més adequades a les diferents economies. En aquest cas els "Ecosistemes", per exemple, seran tinguts en compte pel benestar que produeixen a les persones que viuen al seu entorn. La petjada ecològica i l'emissió de carboni seran els propers indicadors que s'hauran de tenir en compte quan es parla de PIB.

Més informació:

Medi Ambient CE

Preguntes i respostes sobre el PIB i la nova proposta (EU)


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article