Benestar més enllà del PIB!


La Comissió Europea ha publicat un llistat d'indicadors mediambientals i socials amb la intenció de mesurar el benestar real dels ciutadans, més enllà de la tradicional referència del PIB. Un document que presentarà oficialment aquest 8 de setembre i que podria influir d'alguna manera en l'elaboració dels objectius sobre creixement i ocupació que s'han d'embastar en una trobada a Lisboa el 2010.

Segons la CE, existeixen arguments per a completar les dades del PIB amb estadístiques que es basin amb d'altres circumstàncies econòmiques, socials i mediambientals que influeixen en el benestar dels ciutadans. El PIB va iniciar el seu recorregut durant la Gran Depressió esdevinguda a partir de 1929 i els experts, diuen ara, que aquest indicador ja no reflecteix el benestar d'una societat moderna.

El PIB ha estat sovint posat en qüestió ja que no mostra un repartiment real de la riquesa d'un país. Una nova visió dels nivells de benestar dels habitants d'un estat té ara altres factors a tenir en compte. El 8 de setembre es presentarà un document que configurarà les accions necessàries per a incloure valors com els recursos naturals, el capital humà i social enlloc d'utilitzar només recursos econòmics. En aquest cas els "Ecosistemes", per exemple, seran tinguts en compte pel benestar que produeixen a les persones que viuen al seu entorn. La petjada ecològica i de carbó seran els propers indicadors que s'hauran de tenir en compte quan es parla de PIB.

Més informació: Euractiv

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article