Els alumnes amb símptomes de grip A s'hauran de quedar a casa, almenys, una setmana


Els Departaments d'Educació i Sanitat han presentat avui el protocol d'actuació davant de casos de grip A a les escoles. Entre d'altres recomanacions, el document assenyala  que a les llars d'infants i les escoles d'educació infantil els nens amb símptomes possibles de la grip A han de quedar-se a casa, com a mínim, 7 dies des de l'aparició dels primers símptomes. També destaca que, un cop la persona infectada torni a l'escola perquè ha desaparegut la febre, caldrà extremar les mesures d'higiene durant uns deu dies, ja que el risc de contagi es manté.


Recomanacions per als infants, el professorat i la resta de personal del centre docent:

 Quan es tus o s’esternuda, tapar-se la boca i el nas amb un mocador de paper d’un sol ús. No s’ha de tossir o esternudar tapant-se la boca amb la mà, ja que els virus es queden a la mà i si es toca una superfície (una taula, una barana, etc.) poden romandre-hi actius durant un temps (http://www.gencat.cat/especial/grip_a/img/GripA.pdf).

 Mantenir les mans netes, rentar-les amb aigua i sabó durant uns 10 o 20 segons i rentar-se sistemàticament les mans després d’haver tossit o esternudat
(http://www.gencat.cat/especial/grip_a/img/GripA.pdf).

 Eixugar-se les mans amb mocadors de paper d’un sol ús.

 No apropar les mans brutes o contaminades a les mucoses dels ulls i del nas.

 Ventilar els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant 15 minuts al dia.

 Netejar i desinfectar regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que l’alumnat utilitza amb freqüencia i les que entren més en
contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d’ordinador, ratolins, manetes de  porta, etc.).

 A les llars d’infants, augmentar la neteja i desinfecció de les joguines compartides,  ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants.

 Netejar freqüentment les joguines, els instruments musicals, els llapis i, en general, el material escolar compartit.

 Evitar compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.

 Si una persona té símptomes compatibles amb la grip A, ha de quedar-se a casa fins almenys 24 hores després de la desaparició de la febre (si no pren antipirètics) i ha de reduir el contacte amb persones sanes.

 A les llars d’infants i les escoles d’educació infantil, els infants amb símptomes compatibles amb la grip A han de quedar-se a casa, com a mínim, 7 dies des de
l’aparició dels primers símptomes i fins almenys 24 hores després que desapareguin, i han de reduir el contacte amb persones sanes.

 Quan una persona que ha patit la malaltia torna a anar a l’escola, ha de continuar extremant les mesures higièniques, ja que durant uns quants dies (aproximadament 10) pot ser que encara hi hagi risc de contagi.

 No es recomana fer quarantena als infants ni al personal que hagi estat en contacte amb possibles casos de grip A.

 Quan es confirmi un cas en una aula, informar-ne les famílies de l’alumnat d’aquesta aula per tal que vigilin que els seus infants no presentin cap símptoma; en cas contrari, és a dir, si l’infant presenta algun símptoma, la família no l’ha de portar a l’escola i s’ha de posar en contacte amb el seu metge o metgessa.

 Quan durant la jornada escolar es detecti que hi ha un infant que té símptomes compatibles amb la grip A, avisar la família perquè el passi a buscar i recomanar-li que el porti al seu centre de salut. Mentre sigui en el centre docent, se l’ha de mantenir aïllat.

 En el cas que a l’escola hi hagi una falta d’assistència superior a l’habitual, seguir les recomanacions de control que decideixin conjuntament les àrees bàsiques de salut (ABS), els sectors i les regions sanitàries, i les unitats de vigilància epidemiològia (UVE).

 En cas de dubte o per fer consultes, trucar a Sanitat Respon (902 111 444) o consultar aquesta pàgina web

Més informació: Sanitat -especial grip-

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article