L'OMS adverteix d'una versió aguda de la grip A que requereix cures intensives

Avança una segona onada de pandèmia a l'hemisferi nord mentre que els països del sud ja han passat el pic d'activitat vírica


Els metges dels països amb més incidència de la grip A estan informant a l'OMS de la detecció d'una soca més virulenta del virus que ataca directament els pulmons de persones joves i saludables, el tractament de la qual requereix cures intensives. Circumstància que la diferencia de la grip estacional i fa més costós i llarg el guariment.

Tot i que la majoria de casos que es donen actualment són lleus, l'Organització Mundial de la Salut esta aconsellant  als països de l'hemisferi nord que es preparin per l'expansió d'una segona onada de la pandèmia amb el canvi d'estació.

El virus de grip estacional acostuma a infectar entre un  5% i un 20% de la població, segons els experts, aquest percentatge pot augmentar fins una tercera part de la població mundial en el cas de pandèmia de la grip porcina.

Alguns països estan informant que fins un 15% dels hospitalitzats per grip A necessiten cures intensives, el que pot complicar l'atenció mèdica si es dispara el nombre de casos aguts, amb insudiciència respiratòria, i saturar els serveis sanitaris.

Persones afectades per asma i diabetis que generalment no es consideren malalties mortals, especialment en nens i adults joves, poden ser ara més vulnerables davant de la infecció amb el virus H1N1, segons l'OMS, redibuixant una altra dimensió de l'impacte de la pandèmia.

Segons el darrer comunicat de l'OMS que actualitza els nivells epidèmics adverteix que Japó ja ha entrat en fase de pandèmia, marcant l'inici del que seria una llarga temporada de grip a l'hemisferi nord. Mentre tant,  països de l'hemisferi sud com Argentina, Xile, Nova Zelanda i Austràlia ja han passat el pic de la pandèmia, aclareix l'organisme internacional.

Co-infectats per VIH i H1N1

Quant a la co-infecció per VIH (sida) i H1N1, les primeres dades suggereixen que aquestes persones no estan en major risc de patir la malaltia greu o mortal, sempre que aquests pacients s'estiguin tractant amb antiretroviral. La majoria d'afectats per la Sida que també s'han infectat amb la grip A han patit una malaltia lleu, amb recuperació completa. Si aquestes conclusions preliminars es confirmen, seria un respir per als països amb impotant incidència del VIH.

Segons les estimacions actuals, al voltant de 33 milions de persones viuen amb el VIH / SIDA en el món. D'aquests, l'OMS estima que al voltant de 4 milions estaven rebent teràpia antiretroviral a finals de 2008.


Més informació: Informe OMS

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article