L'especulació en els preus alimentaris


El preu que paga el consumidor pels productes frescos és una mitjana del 420 per cent més car que el que han cobrat els agricultors o ramaders pel producte en origen. Així ho indica un estudi encarregat per la COAG (Coordinadora d'Organitzacions agràries i ramaderes) entitat que assegura que aquest encariment és degut a la cadena d'intermediaris que porten el producte des del seu origen fins la taula del consumidor i que, en realitat, en origen només s'ha pagat una mitjana del 27 per cent del que es cobra per el producte final. Casos excepcionals són els de la clementina en que el preu d'origen es multiplica per nou fins arribar a les llars per ser consumida o el de la carn de vedella i porc que es multipliquen per vuit i per sis, respectivament. COAG denuncia que el benefici del descens dels preus en origen no s'esta traslladant al consumidor i si, en canvi, als agents de la cadena comercial. Cal tenir en compte, que aquest estudi, que recull l'Anuari Agrari de la COAG, es basa en dades oficials del Ministeri d'Agricultura (MAPA), el qual treballa amb el preu de sortida del magatzem en origen, el preu que percep l'agricultor o el ramader és inferior en la majoria dels casos. Recorda, també, que l'increment de l'IPC el darrer any ha estat del 4,2 per cent en el sector, i no s'ha traslladat el preu pagat als agricultors pel seu producte, el qual continua a nivells molt baixos. Font: elEconomista.es

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article