Els preus dels aliments es multipliquen per 6 en el trajecte del camp al rebost


La caiguda espectacular que ha tingut el preu que es paga al productor per la fruita ha tingut una especial incidència en l'IPOD del juliol. L'índex de preus origen - destí dels aliments ha experimentat aquest més uns nivells que ronden el 600%. En concret, els marges que han sofert els productes agrícoles han crescut fins un 648%, mentre que els de la carn han rondat el 323% de diferencial.

Segons les organitzacions de consumidors UCE i CEACCU i la de productors agrícololes COAG, que es dediquen mensualment a elaborar aquest índex, l'increment d'un 25% en relació a l'IPOD del juliol de fa un any, és degut als marges desorbitats que han tingut fruites de consum molt estès com la síndria amb un índex de diferencial del 1.717% o el meló, del 1.400%. El carbassó ha marcat diferències d'un 893% entre producció i distribució o una altra hortalissa d'alt consum com és l'albergínia es ven a un preu 8 vegades més alt que el que cobra el productor (790%).

Des de les organitzacions de consumidors es continuen reivindicant mesures per evitar aquests abusos de la distribució i demanen fórmules alternatives perquè els consumidors puguin adquirir els productes directament de l'agricultor, bé sigui a través d'Internet, de mercats, de cooperatives per tal de garantir els preus justos per als dos extrems de la cadena. 

Les entitats remarquen que són els consumidors els que continuen pagant les pràctiques especulatives del sector. Així es lamenten que en aquesta situació, els productes de temporada es converteixen en un luxe per als consumidors.

L'índex de preus en origen i destí dels aliments, conegut com IPOD, recull l'evolució mensual dels preus de 25 dels aliments bàsics de la nostra dieta.

Més informació: IPOD juliol

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article