Els preus origen destí continuen augmentant la diferència

La mitjana del diferencial arriba al 603%


La rebaixa de preus agrícoles no esta repercutint en el cost final del producte, aquesta és la conclusió que se'n desprèn de l'Índex de Preus  en Origen i Destí dels aliments (IPOD) del mes de juny ja que la diferència ha crescut fins un 6,03%, el nivell més alt registrat fins ara per aquest comparatiu. L'IPOD és elaborat cada mes per la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) conjuntament amb les organitzacions de consumidors UCE i CEACCU des de maig de 2008.

L'IPOD s'ha situat al juny en gairebé un 700% de diferencial mínim entre els preus que cobra el productor agrícola i el que finalment ha de pagar el consumidor. en el cas dels ramaders la diferència ha estat similar a d'altres mesos i s'ha mantingut en un 3,16%.

Marges comercials desmesurats com els que s'apliquen a la ceba (1.570%), la patata (1.314%), o la tomaca per amanir (1.130%), el meló (1.120 %).  El broquil, el cogombre, el pebrot vermell o l'albergínia continuen suportant marges del voltant del 1.000%.

En el sector ramader en destaca la carn de porc que manté un diferencial del 470% i la vedella amb un 430%.

Les organitzacions de consumidors han manifestat la seva indignació per l'evolució que tenen els preus en una situació de crisi com l'actual. Asseguren que aquestes dades posen de manifest que la caiguda dels preus en origen que s'esta produint no té una contrapartida en l'usuari final. Els productors, per la seva banda, avancen que, si segueix vigent aquest model d'elevats marges comercials i no s'estableixen urgentment mesures  que els regulin, la continuïtat de nombroses explotacions agrícoles està en perill. Les dades publicades avui només mostren que els agricultors són els que finalment han pagat la "guerra de preus" de les grans distribuïdores.

El pagesos també lamenten que la política d'importacions esta perjudicant en gran manera la producció local, és el cas de les tones de melons i síndries que arriben de Costa Rica, o la situació que esdevé en el sector de la patata, en què les grans cadenes marginen la producció local de patata primerenca que ara és en plena collita i aposten per donar sortida a excedents de patata vella d'origen francès, a baix preu. Producte que en alguns casos porta més de 6 mesos emmagatzemat.

Més informació: IPOD juny










Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article