Ecologistes i consumidors demanen a Medi Ambient que les bosses de plàstic es paguin

Consideren que 20 cèntims per bossa seria més efectiu que els acords voluntaris de la indústria anunciats


La proposta d'acords voluntaris, anunciada per Medi Ambient la setmana passada, per la que distribuïdors i fabricants es comprometien a reduir en un 50% l'ús de bosses de plàstic abans del 2012 és "insuficient" segons les entitats cíviques que formen part de la comissió de treball per a la reducció de l'ús de bosses de plàstic amb nanses.

Aquesta Comissió tenia la responsabilitat segons la Llei 16/2008 de desembre, de mesures fiscals i financeres, "d’elaborar propostes per a substituir la distribució gratuïta de bosses de plàstic de nanses, més enllà dels acords voluntaris amb els distribuïdors" addueixen ecologistes i consumidors. Ara aquestes entitats lamenten que després de més de 4 mesos de debat i 8 sessions de la Comissió de Treball, s'arribi a aquesta proposta que consideren "insuficient" on les esmenes presentades pel sector cívic no s'han recollit.

Per contra, les entitats proposen una alternativa que consideren més efectiva per a reduir-ne l'ús com és el pagament de  20 cèntims per bossa, tal i com es fa en d'altres països europeus.

Les entitats socials representades a la Comissió de treball: les organitzacions representants del Consell de les Persones Consumidores de Catalunya, L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (L’OCUC), la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) i la Federació Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE), la Fundació per a la Prevenció de residus i el consum responsable i les entitats ecologistes Federació Ecologistes de Catalunya i Ecologistes en Acció de Catalunya,

En la roda de premsa celebrada ahir dimarts, Montserrat Torrent, presidenta d'OCUC, va explicar que des del principi les entitats representades a la comissió han defensat aquesta proposta mentre que la iniciativa ha estat rebutjada reiteradament per distribuïdors i fabricants. Torrent, assegura que la majoria de consumidors hi poden estar d'acord ja que la iniciativa no té un afany recaptador ja que els ingressos per aquest concepte es dedicarien a finalitats mediambientals.

Les esmenes presentades a la Comissió de Treball pel sector social no s’han recollit ni com a vot particular com es va demanar: Pel que les entitats consideren "que hi ha hagut una manipulació descarada de la comissió", ja que,  unilateralment la presidència ha redactat el text final sense discussió, i  sense integrar les esmenes.

Quant a l'argument esgrimit en relació a la situació econòmica actual, les entitats addueixen que les enquestes d’opinió realitzades referent a la necessitat de prohibir o no utilitzar les bosses de plàstic confirmen la gran acceptació de la gent, ja que l’enquesta del GESOP del febrer del 2009 constata com el 72% dels enquestats estaria a favor de la prohibició de la distribució de les bosses de plàstic.

Més informació:

UCC

OCUC


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article