"Energia en mans dels ciutadans", una iniciativa insòlita que pren cos a Friburg


Els habitants de la ciutat alemanya de Friburg han creat una cooperativa que captarà fons per a l'adquisició de la cinquena empresa proveïdora d'energia més gran del país i així tenir l'opció de convertir-la en sostenible. "Ara és possible" (jetzt möglich) diu el rètol de la campanya i és que els veïns pretenen que a l'estiu d'aquest any Thüga, filial d'E.ON, ja sigui seva. Per això els interessats hauran d'aportar una inversió bàsica de 500 euros, que els serà retornada en cas que l'operació finalment no es pugui realitzar abans del 31 de desembre de 2010. El sistema es basa en què cada inversor tindrà dret a vot quan s'hagin de prendre decisions, una manera d'impedir, diuen, que els grans accionistes  siguin els que tenen la darrera paraula.

La filial d'EON té més de 20.000 treballadors i, fins a la data, ja s'han unit dos grups d'empreses  i proveïdors locals per a adquirir al voltant d'un 60-70% de les accions
de Thüga.

L'estratègia que planteja la cooperativa anomenada "Energia en mans dels ciutadans" és retornar el poder de decisió als veïns que desitgen eliminar l'energia nuclear de les seves xarxes elèctriques i substituir-la per energies renovables. També, la cooperativa vol promoure l'eficiència energètica i l'estalvi massiu d'energia, aconseguir que es comercialitzi amb uns preus justos i una gestió energètica estructurada des del punt de vista del ciutadà.




Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article