L'OMS decideix incrementar a fase 6 el nivell de pandèmia de la grip A (H1N1)


La declaració de la Fase 6 de la pandèmia de grip pel nou virus A (H1N1) per part de la OMS, suposa el reconeixement oficial que el virus s’ha estès a diverses zones del món,  i s'han produït casos en persones no  vinculades a cap viatge ni contacte amb una persona afectada. La directora general de l'OMS, Margaret Chan, ha explicat avui en la seu de l'organisme a Ginebra, que la malaltia es propaga amb molta facilitat entre persones però que la intensificació de la fase d'alerta és més per la rapidesa d'extensió que per la seva perillositat. Chan també ha alertat que els països afectats s'haurien de preparar per una segona onada d'infeccions però confia que amb l'esforç de tots els agents socials es controlarà el virus

Segons un comunicat del Departament de Salut de la Generalitat, en cap cas la declaració de fase 6 es relaciona amb un canvi en la gravetat de la malaltia, que tal com s’ha explicat des de l’inici es tracta d’un trastorn benigne sense complicacions i de simptomatologia lleu. L’evidència de la poca gravetat de la malaltia es manifesta en que la pràctica totalitat dels pacients detectats fins a la data en el nostre país no han requerit d’ingrés hospitalari.

El passi a fase 6 no representen restriccions en la mobilitat de les persones ni per desplaçaments a un altre país ni per venir al nostre. Cal insistir en que es tracta d’un canvi essencialment tècnic a efectes de salut pública, que no planteja cap mena de mesura restrictiva, ni preventiva que afecti al conjunt de la població.

Aquest canvi de fase suposa un aspecte positiu en la vigilància i control d’aquesta pandèmia, en la mesura que permet aprofundir en els plans que s’han anat aplicant des de l’inici i aportar mesures vers la propera campanya vacunal que s’està preparant per aquesta tardor.

Entrar a nivell 6 implica també un reforç de la vigilància en salut pública i, per altra banda, la supressió de mesures com la quarantena i aïllament de casos, també l'eliminació de la prescripció d'antivirus, que  a partir d'ara es deixaran a criteri de cada metge segons la valoració de cada cas.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article