Els preus origen destí continuen sent abismals

Al maig el diferencial del cogombre, el carbassó o la carxofa superava el 1.000%


Les fruites, hortalisses i carn han pujat durant el maig i els marges comercials han estat de fins un 1.500% en el cogombre o del voltant del 1.000% en el carbassó i la carxofa. En els productes carnis el porc ha estat el que encapçala els diferencials. Al ramader se li paga 1,11 euros/kg de mitjana mentre que el consumidor el compra per 5,68 euros/kg. Les dades de l'IPOD (índex de preus origen-destí) del mes de maig són demolidores. Mostren que la rebaixa de la inflació dels darrers mesos no deriva precisament de les operacions comercials entre productors agrícoles i ramaders i la gran distribució.

L'índex elaborat des de fa dotze mesos per organitzacions de productors i consumidors Coag, Ceaccu i  UCE, constata com es continuen repetint els marges escandalosos entre el que cobra el productor i el que paga el consumidor.

La tomaca, l'albergínia, el pebrot verd, la síndria i el meló són els productes que han marcat també diferències considerables entre els preus d'origen i destí, tots són entre un 600% i un 900%. El preu de la carn de vedella de primera també s'enfila més d'un 400% en el trajecte que va del productor fins al consumidor.

Més informació: IPOD maig 2009

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article