Teulades blanques contra l'escalfament global


Pintar les teulades d'edificis i construccions de blanc contra el canvi climàtic i pensar que galledes i galledes de calç ens podrien salvar dels "fogots planetaris" ben segur que a alguns els semblarà una idea massa simple, a d'altres una proposta rocambolesca quan sempre havíem cregut que era el verd el color que ens havia de salvar de la roentor de les temperatures. Però la proposta té al seu darrere científics com el premi Nobel de Física, Steven Chu, que el president d'EUA, Barak Obama ha nomenat com a Secretari d'Energia i per això se n'han fet ressò mitjans internacionals. The Times recull declaracions de Chu en les que proposa pintar teulades, carreteres i voreres de blanc perquè reflecteixin més llum solar i contenir així l'escalfament global.

Segons el professor Chu aquest nou enfocament del problema pot tenir un gran impacte. Canviar el color de les teulades dels edificis de tot el planeta podria reduir les emissions de carboni en quantitats equivalents a la retirada de tots els cotxes de les carreteres durant 11 anys.

En declaracions a The Times, Chu insinua que els reglaments de construcció han d'insistir en que tots els sostres plans haurien de ser pintats de blanc o les teulades inclinades ser pintades de colors frescos que absorbeixin menys el calor que les que s'utilitzen de manera convencional. Les carreteres, si no són blanques perquè podrien enlluernar els conductors, si que podrien no ser negres, diu. El professor assegura que les superfícies pàl.lides reflecteixen el 80% de la llum solar que els arriba, mentre que les fosques només ho fan un 20%.  Utilitzar colors clars reflectiria més radiació solar cap a l'espai i reduiria la quantitat d'energia necessària per a mantenir els edificis a temperatures en les que no caldria aire condicionat.

Aquesta iniciativa ja s'esta duent a terme a l'estat de Califòrnia on des de 2005 es requereix que tots els edificis comercials amb sostre pla han de ser blancs i la mesura s'amplia a teulades residencials amb colors frescos. El Dr. Rosenfeld, membre de la Comissió d'Energia de Califòrnia, que ha impulsat la iniciativa, és també un dels físics que treballen pel Laboratori Nacional Lawrence Berkeley (Califòrnia), d'on el professor Chu ha estat director.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article