Espinacs i bledes amb excés de nitrats


Un estudi fet per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) constata que la majoria de bledes i espinacs que es poden trobar actualment al mercat tenen uns nivells de nitrats superiors al límit màxim aconsellat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquest alt nivell, diu l'entitat, va relacionat amb l'excés de fertilitzants que s'utilitzen en l'agricultura convencional, no s'ha detectat tanta intensitat d'aquests compostos en els productes d'agricultura ecològica.

L'organització assenyala que "si bé l'excessiva presència de nitrats no té efectes perjudicials" per a l'organisme,  els riscos es deriven d'una possible transformació d'aquests en nitrit o nitrosamina que si que poden comportar complicacions en la salut, especialment, de les persones que pateixen trastorns gàstrics o, fins i tot, en les que segueixen una dieta vegetariana estricta.

L'OCU aconsella consumir, com a molt, dues racions per setmana d'aquestes verdures, en especial si es tracta de nens o embarassades. Sempre, és clar, tenint en compte que en la ingesta diària de nitrats cal tenir en compte les quantitats que ja se n'absorbeixen a través de l'aigua i dels productes carnis.

Les conclusions són a partir de les anàlisis de 210 mostres de verdures com endívies, col, enciam, bledes i espinacs. Arrel dels resultats, l'OCU ha demanat a la Unió Europea que promogui noves línies d'investigació per a avaluar quin grau d'influència tenen els processos de producció de les verdures de fulla en l'aparició d'aquests alts nivells de nitrats i nitrits.

Més informació: OCU

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article