Avui entre en vigor la prohibició del dimetilfumarat en calçat, sofàs i joguines de peluix a la UE


El dimetilfumarat (DMF) és un fungicida que ha provocat reaccions al.lèrgiques severes com ara picors, irritació, rubor, cremor i en alguns casos fins i tot dificultats respiratòries agudes en centenars de consumidors de la UE. Se n'€™ha detectat en productes de consum d'€™importació d'ús diari com ara sofàs o sabates i fins i tot en una joguina de peluix. L'€™1 de maig entra doncs en vigor una decisió de la Comissió Europea per garantir que no es comercialitzi a l'àmbit comunitari cap producte de consum que contingui aquest fungicida. Des de fa setmanes s'estan retirant dels mercats europeus sabates i mobiliari que havia estat conservat amb aquest producte.

Els riscos del dimetilfumarat

El dimetilfumarat (DMF) es fa servir com a fungicida per evitar que productes com ara sabates o mobles es floreixin i es deteriorin durant l'€™emmagatzematge o el transport en climes humits. El dimetilfumarat es posa en bossetes dins dels mobles o de les capses de sabates i s'€™evapora impregnant-ne el producte i protegint-lo dels fongs. Però s'€™ha demostrat que el dimetilfumarat afecta greument les persones que hi estan en contacte. Penetra a través de la roba i pot crear dermatitis molt doloroses que en alguns casos han estat especialment difícils de tractar.

Aquest producte quí­mic va començar a crear inquietud arran de les notificacions que van fer diversos Estats membres mitjançant el sistema d'€™alerta rà pida per a productes de consum no alimentaris (RAPEX). Aquestes notificacions es referien a sofàs, cadires i sabates d'€™importació i les proves clí­niques van confirmar que les dermatitis que patien els consumidors eren efectivament provocades pel dimetilfumarat. Françaa, Bèlgica i Espanya van prohibir-ne l'ús amb mesures, però, d'€™abast diferent. La decisió aprovada avui inclou doncs tots els Estats membres i prohibeix l'ús del dimetilfumarat arreu de la UE (contingut màxim permès: 0,1 mg/kg).

La normativa actual

La Directiva 98/8/CE prohibeix expressament l'ús de fungicides que continguin dimetilfumarat, però fora de la UE es poden fer servir en la fabricació de tota mena de productes, que posteriorment poden ser exportats a la UE.

La decisió de la Comissió protegeix doncs els consumidors de la UE dels riscos que presenta el dimetilfumarat en productes d'€™importació.

http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/index_en.htm

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article