Daniel Pauly proposa ampliar la xarxa de zones protegides de pesca

L'especialista en recursos marins considera que les organitzacions que vetllen pel medi ambient són les úniques que representen els interessos públics en la protecció dels oceans


"Cal pescar menys si volem seguir pescant" diu Daniel Pauly, un dels especialistes en recursos marins més reconeguts d'arreu del planeta. En una entrevista que publica avui Le Monde, Pauly advoca per la creació d'una àmplia xarxa d'àrees marines protegides i es manifesta clarament en contra de les subvencions a la pesca, que representen 27 milions d'euros l'any, fet que permet seguir amb la sobre explotació dels oceans.

L'investigador és famós per haver desenvolupat un mètode senzill per avaluar les poblacions de peixos i per haver desenvolupat la major base de dades sobre la diversitat biològica del món fishbase.org que utilitzen la majoria de laboratoris d'investigació. Gràcies a aquesta informació ha estat el primer en desenvolupar una visió global dels recursos pesquers, analitzant les estadístiques per a la FAO.

Manifesta basar-se més en les dades i les tendències, per damunt de la seva sensibilitat per la natura. Ja en un article aparegut a la revista Nature, l'any 2001, Daniel Pauly, mostrava com la captura mundial de peix - i existències - havien anat disminuint des de finals del decenni de 1980, donat que la Xina, el primer país pescador del món, havia falsejat les dades que es tenien fins aquell moment.

L'investigador condemna la gestió global de les existències marines, ja que dominen els interessos de la indústria pesquera, per damunt de les consideracions científiques i polítiques. "El nombre de les poblacions de peixos sobre explotades o esgotades està augmentant, diu. Si no canvia res, les conseqüències seran terribles".

Daniel Pauly considera que les organitzacions  que vetllen per la protecció del medi ambient  són les úniques que representen els interessos públics en la protecció dels oceans. Aquesta actitud li ha valgut la desconfiança d'alguns membres de la comunitat científica, que el titllen de catastrofista.

En l'entrevista, Pauly, proposa la creació d'una àmplia xarxa d'àrees marines protegides (actualment són limitades només al 0,8% de la superfície de l'oceà). Per altra banda, la modificació del sistema actual de subvencions al sector pesquer, per a frenar la sobreexplotació dels recursos. Quan al final d'una conferència li pregunten què es pot fer per a protegir els oceans respon que cal utilitzar el cap i recomana als consumidors que mengin el que vulguin, que s'apuntin a una ONG que faci soroll i que facin ús en conseqüència del seu vot.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Andreu
1.

Els interessos públics són els més relatius dels interessos. Estic d'acord amb aquest senyor!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article