Queixes per l'alentiment de la Generalitat en tirar endavant la substitució de bosses d'un sol ús


La comissió de treball per a la regulació de l'ús de bosses de plàstic ha començat amb mal peu, aquesta és l'opinió de la Federació Ecologistes de Catalunya i la Fundació per a la prevenció de Residus i Consum Responsable que veuen indicis de manca de voluntat política del govern, per engegar aquest procés de substitució progressiva de bosses de plàstic d'un sol ús, tot just, quan només es tracta dels primers passos en l'aplicació de mesures preventives. Lamenten la insistència del govern en aplicar "acords voluntaris", es queixen que la Comissió de treball no avança quan la llei preveu tenir resultats a finals de juny i qüestiona la participació en aquesta comissió de l'Asociación Española de Fabricantes de Bolsas de Plástico pels dubtes sobre la seva representativitat.

Les entitats adverteixen que l’acord del 10 de febrer de constitució de la Comissió de Treball, elimina el concepte de “més enllà dels acords voluntaris “, que contempla el text aprovat pel Parlament  en la Llei: 16/2008, de 23 de desembre, de mesures fiscals i financeres . Amb aquest “detall” queda palès, diuen, que aquest Acord vulnera l’esperit de la Llei aprovada pel Parlament Català, i mostra per on el Govern pensa conduir els treballs de la Comissió.

En aquesta línia, s’insisteix doncs que l’opció dels "acords voluntaris", que s’ha demostrat una via fracassada a casa nostra, i es debilita la possibilitat de cercar vies de regulació universal per a tot el comerç i la distribució, i la possibilitat d’introduir instruments de fiscalitat ambiental com a mesura dissuasiva del consum de bosses d’un sol ús. I incentivar les alternatives reutilitzables de llarga durada.

Per altra banda, les entitats lamenten que la reunió per la constitució de la Comissió va ser desconvocada al mes de gener, "som a finals de febrer i encara no hi ha data de convocatòria. La Llei preveu tenir resultats abans de finalitzar el mes de juny".

Un altre aspecte a considerar és que el Govern proposa com a membra de la Comissió una tal Associación Espanyola de fabricantes de bolsas de plástico, que va ser presentada a finals de novembre, en una roda de premsa on van reconèixer que no tenien Estatuts ni estaven legalitzats. Les entitats ecologistes van consultar el sector del plàstic i estatal i van mostrar desconèixer aquesta associació.

Per tot plegat, les entitats demanen al Govern que modifiqui l’Acta de constitució de la Comissió pel redactat de la Llei 16/2008 disposició addicional cinquena,  que es convoqui immediatament  la Comissió, amb documentació prèvia i ordre del dia i que es revoqui  la Asociación Espanyola de fabricantes de bolsas de plástico i es substitueixi com a membre de la Comissió per d’altres més representatives.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article