Les glaceres dels Pirineus es van reduir un 90% durant el segle passat


El diari anglès The Guardian dedica avui un reportatge als efectes del canvi climàtic a les glaceres de l'estat espanyol. Fa un incís especial en les que resten als Pirineus que, subratlla, la seva pèrdua podria tenir un greu impacte en l'abastiment d'aigua d'estiu, en deixar d'alimentar els rius en les èpoques més seques. La superfície de les glaceres als Pirineus ha passat de 3.300 hectàrees des que es tenen dades -finals del s.XIX- a les 390 actuals, segons dades del Ministeri de Medi Ambient.

La majoria de les glaceres del sud d'Europa estan perdent la batalla contra l'escalfament, segons el reportatge, i sembla que les dels Pirineus han de ser les primeres del continent, al llarg de les pròximes dècades

Segons els científics que adverteixen de les alertes mundials, aquesta davallada de les glaceres global no obeeix a períodes cíclics, sinó a l'acció de l'home.

Els científics han descartat la idea que el deteriorament progressiu de les glaceres a tot el món formi part de la normalitat, i que aquesta variació correspongui a les fluctuacions cícliques. En els darrers 8 anys, les glaceres europees han perdut una quarta part de la seva massa.

 Wilfried Haeberli, director de la World Glacera Monitoring Service, explica que les glaceres són els millors indicadors del canvi climàtic. "Fins i tot, jo diria que aquestes xifres que es publiquen d'Espanya, són optimistes. Si es manté el ritme de pèrdua dels últims 10 anys, poden desaparèixer dins dels 10 a 20 anys, següents", conclou.

El riu Gállego, el Cinca i el Garona són els més amenaçats per la pèrdua de les masses de gel dels Pirineus.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article