Els aliments també cauen al gener un 12%

Es manté però el diferencial de preus del que paga el consumidor i rep el pagès


Els preus dels aliments van baixar un 12% al gener segons les dades de l'organització agrària COAG i les associacions de consumidors UCE i Ceaccu que també detecta com el diferencial mitjà entre el que rep l'agricultor i el que paga el consumidor ( IPOD gener) s'ha situat en el 403%. Aquest percentatge, comparat amb el del mes de desembre, suposa una moderació dels marges de la cadena agroalimentària.

Entre els productes que tenen un diferencial més gran entre el que paga el consumidor i rep el pagès hi ha les llimones, que van arribar a un marge del 1.369%, la ceba del 1.000% o la taronja del 753%. Més proper a la mitjana però encara per damunt trobem el de la mandarina un 579%, el tomàquet per a amanida, 576% o la poma golden un 518%. En canvi en el cas de la mongeta verda, el marge és només del 17%, i s'explica, segons els autors de la comparativa de preus pel fet que el 70% de la mongeta verda que es consumeix a l'estat procedeix del Marroc.

L'Índex de Preus en Origen i Destinació -IPOD- mostra l'evolució mensual de 25 aliments bàsics i és una iniciativa per evidenciar el desequilibri de preus entre productors i consum, un mercat dominat per les grans empreses de distribució comercial.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article