La requalificació del ràting a AA+ li costa a l'estat espanyol 170 milions d'euros

Les agències de qualificació mantenen tota la credibilitat, malgrat els errors


El passat 19 de gener, una de les agències de qualificació de ràting més importants, la nord-americana Standard & Poors,  va anunciar que havia rebaixat la màxima qualificació que ostentava el deute públic espanyol de AAA a AA+. Això suposava perdre la matrícula d'honor, aconseguida el gener del 2002 i va provocar un daltabaix financer. Un minut més tard, l'euro es va depreciar davant del dòlar l'1%. Els inversors van entendre que el risc d'impagament del Regne d'Espanya, tot i que remot, era una mica més alt que en països com Alemanya. En cinc dies, el deute espanyol es va encarir en 0,27 punts i va quedar convertida en paper mullat la meitat de la rebaixa del preu oficial del diner (de 0,50 punts) que havia promogut el Banc Central Europeu (BCE) uns dies abans.

Segons el Govern, la requalificació de S&P li costarà al Tresor 170 milions d'euros. Una altra cosa és el que hauran de pagar particulars i empreses en forma d'hipoteques i crèdits més cars: un quart de punt més en el tipus d'interès.

Un exemple: els 50.000 milions que utilitzarà l'Estat per comprar actius a la banca costaran 135 milions més en interessos de deute públic; el cost es traslladarà a bancs i caixes i aquests el carregaran als clients. I tot aquest desgavell per un informe d'una de les agències  de ràting que en el seu moment no van preveure la gravetat i l'abast mundial de les hipoteques escombraries, ni els fraus Maddof, ni la bombolla immobiliària...

Font: El Periódico

Més info: La Fallida del Regne d'Espanya

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article