El debat europeu sobre les 65 hores laborals encara és viu

Després del rebuig del Parlament Europeu a l'ampliació de la setmana laboral els ministres d'ocupació tornen a estudiar la proposta


Els ministres de treball dels 27 es reuniran avui i demà per reobrir el debat sobre l'ampliació de la jornada laboral a un màxim de 65 hores setmanals, després del rebuig del Parlament Europeu a la proposta el desembre passat.

Els països de la Unió Europea estudiaran ara fins on estan disposats a negociar amb l'Eurocambra sobre la revisió de la directiva comunitària del temps de treball.

L'anomenat "opt-out" que ha generat tanta polèmica serà un dels principals punts de conflicte. Aquesta clàusula que permet un acord entre empresari i treballador per a superar el límit de les 48 hores actuals, s'inclou en el rebuig del Parlament Europeu mentre que, els titulars d'ocupació comunitaris defensen retardar la seva eliminació fins d'aqui a tres anys. 

Un altre dels temes que es tractarà en la macro reunió serà la mobilitat laboral, en especial, la geogràfica. Aquí entre la lluita dels 12 darrers països que han entrat a la UE des de 2004 per tenir un accés més obert al mercat laboral de la resta dels comunitaris. Fet que topa amb el temor de la resta de països davant un ofec de mà d'obra provinent de l'Est. Tot i així, la CE assenyalava en un informe publicat al novembre que afavorir la llibertat de moviment de la mà d'obra entre països té un impacte positiu des del punt de vista econòmic. Apart, segons l'estudi, la majoria de persones que es van desplaçar per motius laborals d'un estat a l'altre per motius laborals, té previst tornar al seu país d'origen.

D'altres temes a tractar van relacionats amb la convalidació de títols de formació en els diferents països i les dificultats lingüístiques que han d'afrontar els treballadors desplaçats.

Pàgina d'Ocupació de la UE

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article