Desenvolupen un model científic que prediu els efectes futurs del canvi climàtic

La troballa aporta una alternativa a les consideracions de reconstrucció oceànica en vigor fins avui com el Climap


Un equip internacional de 52 investigadors dirigit, entre d'altres, pel membre de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Antoni Rosell, ha desenvolupat un model científic que permet predir els efectes futurs del canvi climàtic del planeta.

La novetat és que l'equip de científics ha descobert que la capa de gel que cobria l'Atlàntic Nord fins a les Illes Britàniques a l'últim Glacial Màxim no és permanent, sinó que es fon durant l'estació més càlida. La troballa s'ha fet gràcies a la reconstrucció de la temperatura de la superfície dels oceans del nou model 'Mutliproxy Approach for the Reconstruction of the Glacial Ocean Surface' (MARGO), segons la UAB.

Aquest nou model permet millorar la comprensió de les causes naturals del canvi climàtic tant en el passat com actualment, així com augmenta la capacitat de predir les seves conseqüències. D'aquesta manera posa en entredit les consideracions de reconstrucció oceànica en vigor fins avui -el Climap-.

La troballa es publicarà a la revista 'Nature Geoscience', i en ell també hi han participat científics de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Bremen (Alemanya) o la Oregon State University (Estats Units), segons explica Europa Press.  

Antoni Rosell i Melé és doctor en Ciències Químiques per la Universitat de Bristol al Regne Unit i professor de recerca de la ICREA a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves activitats de recerca actuals se centren en l’ús de la química ambiental per a la investigació de les causes naturals del canvi climàtic així com de les alteracions antròpiques i la sostenibilitat del cicles biogeoquímics.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article