Mariano Marzo:"La crisi financera no deixa veure la crisi energètica que tenim a tocar"


Els nivells extrems que ha seguit el cru des de juliol passat quan va arribar al rècord evidencien moviments especulatius altament perillosos, segons l'especialista Mariano Marzo, Catedràtic de la Facultat de Geologia de la UB. El professor planteja en aquesta entrevista els efectes negatius que pot tenir la volatilitat dels preus del cru. I assenyala que els 147 dòlars als que va arribar el barril fa cinc mesos eren un excés, però la caiguda de preus fins als 40 - 50 dòlars actuals, n'és un altre.

Si que els preus rebaixats del cru tenen un efecte -més o menys- immediat en la butxaca del consumidor però, Marzo vaticina que els preus baixos, afegits a la falta de crèdit i liquiditat per la crisi financera, provocaran una retallada de la inversió en les diverses explotacions que derivarà en una "dolorosa" revifada dels preus.

A principis de gener el barril va arribar per primer cop a 100 dòlars, les raons: una evident necessitat de cobrir la demanda creixent però també s'hi va afegir l'especulació en borsa, puntualitza Marzo. Després de l'estiu, la crisi financera es confirma i s'endureix, és en aquell moment en què els actors que havien empès els preus cap amunt es tiren enrere i han provocat un col.lapse que ha fet que els preus baixin de manera brusca.

Mariano Marzo defensa que els governs han de lluitar per eliminar factors especulatius però també recorda que el petroli fàcil i barat al que estàvem acostumats (10 / 20 dòlars) que teníem el 2004, ja no tornarà.

El professor entreveu que la crisi financera ha pres protagonisme a la crisi energètica que s'esta gestant i demana que els governs treguin partit de l'experiència i no deixin la regulació dels recursos energètics exclusivament en mans dels mercats. Creu necessari un canvi profund en el sistema de transport global i treballar seriosament i compromesa per una revolució energètica.

Mariano Marzo es catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.

Aquesta entrevista és una col.laboració entre JORNAL.CAT I SIES TV.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article