El 2012 ja no han de quedar bombetes incandescentes en els països de la UE


Entre 2009 i 2012 es retiraran gradualment les bombetes incandescents als 27 estats membre de la UE, després que ahir ho acordessin els experts representants d'aquests països. La Comissió Europea calcula que el canvi per bombetes de baix consum suposarà l'estalvi de 40 TWh hora (el que consumeixen 11 milions de llars europees o el que produeixen en un any 10 centrals elèctriques de 500 Mw ). També suposarà un retall de 15 milions de tones d'emissions de CO2. Pel que fa al consum domèstic, el canvi suposarà una estalvi aproximat de 50 euros per llar (entre 5.000 i 10.000 milions d'euros en tot l'àmbit comunitari), segons el comissari d'Energia, Andris Piebalgs.

Els consumidors encara tindran la possibilitat d'escollir entre bombetes fluorescents compactes de llarga durada (les que produeixen el major estalvi, un 75%) o halògenes eficaces, equivalents a les incandescents en la qualitat d'il·luminació, però que suposen un estalvi d'energia d'entre un 25 i un 50%.
L'Executiu comunitari informarà ara el Parlament Europeu i preveu adoptar formalment la mesura -una de les integrants del paquet de disseny ecològic- el març de 2009.

El document aprovat ara resta pendent de revisió pel Parlament Europeu. L'acord es ratificarà formalment per la Comissió Europea el març vinent. Aquesta és només una de les mesures que integraran el pla europeou "d'ecoconcepció", d'altres van relacionades amb d'electrònica del gran públic, els productes blancs o els sistemes i aparells de calefacció.

Per més informació sobre aquest pla podeu consultar aquí.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article