Les bosses de plàstic gratuïtes tenen els dies comptats


El Parlament de Catalunya preveu que a partir de gener de 2009 les cadenes de supermercats i comerços hauran de cobrar per les bosses de plàstic. S’acaba doncs l'era de les bosses de plàstic amb nansa gratuïtes. Com tota innovació la mesura ja ha despertat controvèrsia entre els extrems. Les associacions de consumidors ja han mostrat l'aplaudiment a la mesura, com el cas de l'OCUC, que ho valora en positiu perquè els consumidors tindran una percepció més visible del cost de les bosses de plàstic i premiarà econòmicament a qui no les faci servir. A l'altra banda, les grans superfícies ja han començat a mostrar el seu desacord per tots els canvis en la seva logística que la novetat els comportarà a més, de les seves reticències a fraccionar els esquemes que apliquen en conjunt a tot l'estat, tal com va passar amb l'intent de modificar  els seus horaris comercials.

L'objectiu és reduir l'ús de les bosses de plàstic amb nansa fins un  30% el 2009 i fins al 50% el 2012. La Generalitat recorda que l’Agència de Residus de Catalunya va arribar a acords voluntaris amb comerços que ja descompten o fan pagar el preu de les bosses, a més de deixar totalment oberta la porta a regulacions més específiques.

Els perjudicis ambientals de les bosses de plàstic són demostrables, cada cap de setmana se'n consumeixen més de 14 milions i acaba sent un residu als pocs minuts. L'Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya adverteix que les bosses impliquen un malbaratament de recursos enorme i que comporta un cost de fabricació important pels comerços i cadenes de supermercats que reverteixen el seu cost en el preu dels productes de forma directa.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Miquel
3.

Per alguna cosa és comença.

  • 0
  • 0
raquel (amposta)
2.

Tampoc costa tant portar la bossa de plastic o de roba ben plegadeta al bolso. Si es fa així poques bosses de plastic haurem de pagar. Total, només seguim un model d'altres països d'Europa que fa molts d'anys que ja les cobren. Però es clar, aquí sempre hem de donar la nota quan es tracta de parar-li els peus a segons qui!!!

  • 0
  • 0
dani
1.

Potser fariem mes via atacan el problema a les seves fons, no?, perqué sempre acabem pagan el poble, deixeules de fabricar i punt.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article