"Que el preu del barril de petroli caigui a aquest nivell, tampoc és bo"


El preu del barril de cru de l'OPEP va arribar ahir als 47,7dòlars, una xifra que no es marcava des de juny de 2005. L'anunci de l'AIE de previsió d'una baixa en la demanda, diuen els experts que hi ha contribuït. Però els nivells extrems que ha seguit el cru des de juliol passat quan va arribar al rècord evidencien moviments especulatius altament perillosos. Consultat l'especialista Mariano Marzo, Catedràtic de la Facultat de Geologia de la UB, ens explica que de la mateixa manera que va ser un excés els 147 dòlars als que va arribar el barril fa quatre mesos, tampoc és normal que ara caigui fins aquests nivells.

Marzo vaticina que els preus baixos, afegits a la falta de crèdit i liquiditat per la crisi financera, provocaran una retallada de la inversió en les diverses explotacions que derivarà en una "dolorosa" revifada dels preus.

Per al consumidors aquestes baixades són bones notícies, perquè la inflació baixa, però aquests moviments tan bruscos en els preus no estan basats en la realitat, adverteix el professor. Aquestes baixades de preus són un fenomen conjuntural, i s'haurien de posar ara les mesures perquè no ens sorprengui un nou escalfament de preus com el dels darrers anys.

L'evolució dels preus durant el 2008, recordem que a principis de gener va arribar per primer cop a 100 dòlars el barril, ha estat deguda entre d'altres a una necessitat de cobrir la demanda creixent però també s'hi va afegir l'especulació en borsa, puntualitza Marzo. Després de l'estiu, la crisi es confirma i s'endureix, és en aquell moment en què els actors que havien empès els preus cap amunt es tiren enrere i han provocat un col.lapse que ha fet que els preus baixin de manera brusca. La previsió que la demanda va a la baixa, segons l'informe presentat fa dos dies per l'Agència Internacional de l'Energia, també en les economies emergents (Xina, Índia...) ha provocat un moviment sobtat a la inversa.

L'especialista creu essencial que els governs lluitin per eliminar factors especulatius però també recorda que el petroli fàcil i barat al que estàvem acostumats (10 / 20 dòlars) que teníem el 2004, ja no tornarà. L'accés barat al petroli té un límit cada vegada més proper. Els nous pous descoberts fa uns mesos al Brasil, les sorres bituminoses que s'extreuen a les explotacions de Canadà, són massa cares d'explotar per la complexitat tecnològica que comporten i no són rendibles si el petroli es paga a 50 dòlars el barril. 

Mariano Marzo es catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article