El Gob de Menorca proposa instal.lar plantes d'osmosi a les fonts públiques


La qualitat de l'aigua de boca de Menorca fa temps que porta de cap als seus habitants. Diversos ajuntaments estan oferint aigua en xarxa que no compleix amb els límits sanitaris permesos (50 mg/l de nitrats). Així aquesta aigua es pot utilitzar a la llar, però no per veure ni incorporar al menjar. Davant d'això el grup ecologista Gob proposa la instal·lació de plantes d'osmosi a les fonts públiques. Aquesta podria ser una solució racional, ràpida i assequible per minimitzar el problema d'excés de nitrats a l'aigua de boca, segons l'organització.

Atès que les dues potabilitzadores projectades a Es Castell i Sant Climent tardaran a construir-se per tramitació i qüestions de pressupost, el GOB creu que es minimitzaria el problema que ara tenen els ciutadans (haver d'anar comprar aigua de garrafa, o haver de posar instal·lacions de filtratge domèstic) si els ajuntaments posessin instal·lacions senzilles d'osmosi a les fonts públiques. D'aquesta manera, la gent podria tenir accés gratuït a l'aigua de boca necessària.

Els projectes previstos de les grans potabilitzadores implicaran un gran cost públic perquè filtraran tota l'aigua que serveixi la xarxa municipal, no només la destinada a beure i menjar, explica el Gob en un comunicat. A més, el percentatge de rebuig que generen aquestes plantes obligarà a explotar encara més l'aqüífer i es dificultarà la seva recuperació.

El Gob considera que, ni el cost econòmic, ni els requeriments tècnics són importants per l'aplicació d'aquesta mesura. En canvi, s'ajudaria sensiblement alguns col·lectius que ara es veuen amb el problema del cost afegit de l'aigua.


Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article