Neix un projecte per apropar pagesos i botiguers per fomentar el consum d'aliments de proximitat

L’AMB destina una subvenció de 50.000 euros a la iniciativa 'Terra Pagesa', impulsada per la Unió de Pagesos


L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) finança amb 50.000 euros el projecte impulsat per Unió de Pagesos 'Terra Pagesa', i que vol apropar pagesos i botiguers de barri per fomentar el consum d'aliments de proximitat.

La iniciativa aposta pels circuits curts de comercialització i pel contacte directe entre pagesos i comerciants, de manera que evita la intermediació d'altres agents perquè les dues parts puguin aconseguir un preu i una qualitat justos, que de retruc beneficia el consumidor final. El sistema funciona com una plaça virtual per a la interacció entre productors, que hi anuncien el producte disponible, i comerços, que hi fan la comanda, perquè els productors facin arribar les comandes a l'espai logístic ubicat a Mercabarna.

La garantia sobre l'origen del producte és un element clau del projecte. Si al punt de venda els consumidors escanegen amb el telèfon mòbil un codi QR vinculat al producte, podran saber quin pagès l'ha produït. Unió de Pagesos adreça aquest instrument a la petita i mitjana pagesia, tant de producció ecològica com convencional, i no actua d'intermediari, sinó de facilitador d'una relació comercial directe entre producció i comerç

El 77 % dels articles venuts són ecològics

Des de la seva creació, s'han adherit al projecte 26 productors d'arreu del territori català i onze comerços. En total, s'han publicat al web 200 productes, tot i que no sempre s'hi troben els mateixos, perquè es tracta d'aliments de temporada.

Fins ara, el 77% dels productes comercialitzats han estat ecològics i el 23%, convencionals. El 60% ha estat verdura i el 40%, fruita. El servei, però, està disponible per a fruita, hortalisses, oli, mel, melmelades, conserves, arròs i llegums, i progressivament s'aniran incorporant altres productes com carn, ous, llet, derivats làctics, vi, embotits o cereals, entre altres.

Terra Pagesa també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. Està previst que al llarg del 2022 s'hi sumi el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article