El GOB de Mallorca en contra de requalificar sòl rústic per a habitatges de protecció


El GOB reclama al Govern de les Illes Balears que abans de construir al sòl rústic opti per ocupar els prop de 100.000 habitatges buits que hi ha a les Illes. Donat el nombre elevat d’ofertes que ha rebut el Govern Antich, el GOB demana que es descarti la construcció en sòl rústic, i que en cas que no sigui suficient per assolir l’objectiu dels 5.000 habitatges de protecció oficial (HPO), opti per adquirir i ocupar els habitatges buits que hi ha en l’actualitat.

No cal consumir més territori, s’hauria d’ocupar sòl urbà i aprofitar pisos existents.

El Gob considera que amb l’estoc d’habitatges buits ja existents i l’edificabilitat permesa és més que suficient per a promoure polítiques de rehabilitació i consolidació urbana, sense necessitat de noves classificacions de sòl urbanitzable ni la urbanització de les Àrees de Trancisió. Remarca doncs que no cal construir més per donar solució a la problemàtica de l’accés a l’habitatge.

Segons les dades de què disposa l’entitat i sense comptar les instal•lacions hoteleres, a les illes Balears hi ha actualment 537.911 habitatges dels quals 336.591 són residències principals, 107.059 segones residències i 94.261 estan desocupades tot l’any.

El Gob recorda que l’actual situació de crisi en el sector de la construcció ha suposat, que moltes iniciatives urbanístiques, hagin quedat sense acabar o ara no tenguin sortida al mercat. És el panorama de blocs de pisos o promocions d’adossats buits i sense acabar que ara podem veure per Campos, Sa Pobla, Marratxí, Manacor, Santa Margalida, etc.

Des del punt de vista de l’entitat ecologista, l’actuació del Govern, hauria de prescindir de la construcció al sòl rústic de transició - Marratxí, Esporles, Manacor i Sineu, on totes les ofertes s’han plantejat al sòl rústic - i , en cas que faci falta per assolir l’objectiu dels 5.000 habitatges de protecció oficial, i sobretot, per garantir que les HPO es construeixen on realment hi ha necessitat social, complementar l’oferta de sòl urbà i urbanitzable amb altres mesures, que ja reclamàrem i que es troben a l’abast de les administracions:

• promoure l’ús real d’habitatge dels pisos construïts i que són buits en aquests moments
• reconvertir el sòl urbà actual en sòl de protecció oficial
• apostar per la reforma d’immobles degradats
• facilitar el lloguer de cases i pisos existents.
En definitiva, el GOB proposa que l’administració pública promogui l’arrendament d’aquest “estoc” d’habitatges; amb incentius als seus propietaris, o amb la seva compra pública per després llogar-los. Molts d’habitatges i sòl urbà “retingut” es poden reformar i rehabilitar, amb el suport públic. “Així s’evitaria créixer més en insostenibilitat, en consum de recursos naturals, sòl i energia”, conclou.
Més informació: Gob

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article