Reutilitzar 1 kg de roba estalvia l'emissió de 25 kg de CO2, segons un estudi de la UPC

Els investigadors adverteixen que la barreja de fibres limita les possibilitats de reciclatge

L’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha liderat un estudi amb què conclou que reutilitzar 1 kg de roba permet evitar l'emissió de 25 kg de CO2 a l'atmosfera.

La investigació ha utilitzat noves metodologies que permeten més precisió. S'han analitzat prop de 550 quilos de roba procedents de contenidors de la Fundació Formació i Treball, de les quals se n'han desgranat les fibres que les composen, per veure les possibilitats de reaprofitament. Els investigadors han constatat que la mescla de fibres limita les possibilitats de reciclatge. Així i tot, un 62% de les peces s'ha considerat reutilitzable i un 37%, reciclable.

Pel que fa a les fibres amb què estan fabricades les peces, l’estudi conclou que predomina el cotó, amb un 50% en el cas de la roba reciclable i un 60%, en la reutilitzable. A continuació, segueix el polièster, amb un 30 % en ambdues tipologies. Per tant, la suma de cotó i de polièster representa prop del 80% en el cas de la roba reciclable i el 88 % en la reutilitzable.

Tot seguit, a molta distància, estarien les fibres acríliques, en les quals els investigadors de l’INTEXTER observen una gran diferència entre la roba reciclable (12,4 %) i la reutilitzable (3,1%), degut a que la roba fabricada amb aquesta fibra es deteriora amb més facilitat. Els investigadors destaquen que aquesta precisió ha estat possible gràcies a una nova metodologia que tritura les peces de roba i uniformitza la barreja.

L’estudi forma part d’un informe de Modare de Càrites i la consultora LAVOLA sobre la recollida de roba usada a Espanya. L'ha signat l’estudiant d'ESEIAAT Beatriz Rodríguez, amb el seu Treball Final de Grau, dirigit per Enric Carrera, director de l’INTEXTER i professor del mateix centre.

Carrera adverteix que si es pogués duplicar el temps de vida útil d'una peça de roba, s'aconseguiria una reducció del 44% dels gasos d’efecte hivernacle que produeix el sector de la moda. “Només que allarguéssim nou mesos l’ús actiu d’una peça, es reduiria la petjada de carboni, aigua i residus entre un 20% i un 30%”, afegeix.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article