Vint famílies de Sucs fan una col·lectiva de panells fotovoltaics per autogenerar electricitat

La localitat es converteix en el nucli urbà amb major densitat de plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum


Els veïns de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Sucs, al Segrià, han fet un important pas a l'autoconsum elèctric verd gràcies a una compra col·lectiva de panells fotovoltaics liderat per un grup de vint famílies, que han comptat amb l'acompanyament de l'Agència de l'Energia de l'Ajuntament de Lleida.

Aquesta setmana s'han començat a fer les primeres instal·lacions al poble, del conjunt de 67,96 kW que s'instal·laran, i aviat els veïns de Sucs ja podran gaudir de l'autogeneració d'electricitat. Amb aquestes instal·lacions, Sucs, amb 120 W/habitant, passa a ser el nucli urbà amb major densitat de plaques fotovoltaiques per l'autoconsum per davant de Raimat, que fins ara encapçalava aquest rànquing, i que té 79W/habitant.

El regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Lleida, Sergi Talamonte, destaca que els “múltiples” beneficis de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques per a l'autoconsum. “A banda de l'estalvi econòmic, eviten emissions de CO2 i contribueixen a mitigar el canvi climàtic, redueixen la dependència de fonts energètiques no renovables i col·laboren a la descentralització de l'energia”, assenyala.

Aquesta ha estat la tercera compra col·lectiva que s'ha organitzat al municipi de Lleida, després de les de la Bordeta i Raimat. Aquest tipus de compra permet, a banda d'una certa rebaixa dels costos per economia d'escala, una millor organització i informació entre els veïns implicats i l'optimització dels desplaçaments de la gestió, entre altres avantatges, remarca Talamonte.

L'assessorament i acompanyament de les compres col·lectives per part de l'Agència de l'Energia de Lleida és un dels serveis que ofereix la Paeria a la ciutadania, per tal d'accelerar la transició energètica al municipi i contribuir a fer front a l'emergència climàtica. Un altre dels elements importants és la bonificació sobre la quota de l'IBI durant 5 anys, de fins al 50% del cost de la instal·lació.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article