Neix una associació en defensa de la Catalunya rural després de la creació de l’Agència de la Natura

Vila d’Abadal carrega contra el Govern per “enganyar la gent” i no acceptar ni una esmena sobre l’agència


Unes 150 persones han participat aquest dissabte en l'assemblea fundacional de País Rural, una associació que neix per unir ajuntaments, entitats, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural després de la creació de l'Agència de la Natura. El seu president, Josep Maria Vila d'Abadal, ha carregat contra el Govern per "enganyar la gent" amb aquesta agència i no acceptar ni una esmena a la llei que la va crear. La nova associació pretén que els municipis puguin decidir el seu futur de forma autònoma, acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural. L'acte fundacional ha tingut lloc a l'església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà).

"Després ens diuen que hi ha marge per canviar, però no n'hi ha, que deixin d'enganyar", ha indicat Vila d'Abadal, que ha subratllat que els estatuts fixaran el funcionament intern de l'agència, però no poden canviar les atribucions o funcions. "A mi que m'importa si es reuneix un cop o dos a l'any", ha etzibat.

El manifest fundacional de País Rural destaca que Catalunya pateix un gran desequilibri territorial, amb més del 70% de la població vivint en 59 ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Tanmateix hi ha 900 municipis rurals "que han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat".

El text reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural", que és, al seu parer, "el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat". Alhora, remarca que el valor d’un país es troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, amb qualitat de vida i serveis sanitaris i educatius, en la riquesa ecològica del seu entorn natural i en la qualitat del seu paisatge.

Entre altres objectius, es marca el de potenciar el desenvolupament rural sostenible i promocionar els productes de proximitat. País rural també demana que la revolució digital i les infraestructures arribin arreu. La direcció està formada per nou persones, amb Vila d'Abadal com a president i quatre vicepresidents: Just Serra (president de Boscat), Josep Tarín (alcalde de Talamanca), Carlos Isús (president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà) i Francesc Boya (Síndic d'Aran).

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article