Els grans bancs exploren ara noves opcions de crèdit amb hipoteques 'verdes' i préstecs per a productes sostenibles

BBVA, CaixaBank i el Banc Sabadell promouen nous productes en ple augment de la lluita contra la crisi climàtica


Coincidint amb l'auge de la conscienciació ciutadana en la lluita contra la crisi climàtica, les entitats financeres han començat a explorar noves opcions de crèdit en aquesta línia. Un exemple són les hipoteques 'verdes' que busquen promoure la compra d'habitatges sostenibles, com la que ha llençat el BBVA.

Aquesta entitat s'ha marcat mobilitzar fins a 100.000 MEUR fins al 2025 en finançament verd, infraestructures sostenibles, emprenedoria social i inclusió financera. CaixaBank també està promovent el finançament d'habitatges verds, amb qualificació ambiental A o B, i a Catalunya el 73% de les promocions en curs seran així. El Banc Sabadell ha optat per invertir i finançar en energies renovables i mobilitat sostenible i el Banc Santander impulsa també préstecs per a la compra de vehicles sostenibles i bonificacions en hipoteques per a habitatges que també ho siguin.

Un altre de les accions del BBVA és una nova línia de préstecs per valor de 20 MEUR per als clients que es comprin un vehicle elèctric o híbrid, línia que també està impulsant el Banc Santander amb préstecs per a cotxes ecològics. Sota la denominació Préstec Cotxe Ecològic, el banc es dirigeix principalment a particulars i autònoms que vulguin comprar vehicles que no superin una emissió màxima de 75 grams de CO2 per kilòmetre. L'entitat ofereix un import màxim de 75.000 euros en fins a 8 anys de termini d'amortització, amb un tipus d'interès del 4,95% i sense comissió d'obertura.

La gran banca considera que pel que fa a les grans empreses aquesta política està consolidant-se i el "repte" és "com fer la transició de la mà de les pimes i els particulars". CaixaBank també s'està endinsant en aquesta tipologia de productes. Segons han explicat fonts del banc a l’ACN, l'any passat van participar en el mercat de préstecs verds per import de 1.448 milions d’euros, en el d'energies renovables per més de 645 milions d’euros i compta amb una línia de negoci agrari enfocada a identificar projectes de reforestació i agricultura ecològica, entre d'altres. A més, l'entitat bancària col·labora amb el Banc Europeu d'Inversions en el finançament de projectes destinats a lluitar contra el canvi climàtic.

De la seva banda, Banc Sabadell està posant en marxa diverses línies d'actuació. D'una banda té una línia de 'renting' de vehicles sostenibles, amb emissió inferior o igual a 120 grams de Co2 per kilòmetre. El 2018 aquesta línia va assolir el 78% de la flota viva, segons han informat fonts del banc. També s'han finançat autobusos híbrids o taxis completament elèctrics en col·laboració amb Tesla.

L'entitat també ha apostat per la inversió i el finançament en l'àmbit de les energies renovables. Per exemple, des del 2016 i fins el 2019 va iniciar un nou cicle inversor de 150 MEUR en capital per aquest tipus d'actius a través de la seva filial Sinia Renovables. En aquest àmbit, també ha finançat instal·lacions d'eficiència energètica a través de productes de 'renting' o 'leasing' específics que permeten finançar des de projectes d'il·luminació pública fins a instal·lacions de calderes de biomassa i de cogeneració, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article