‘Terrats Verds’, un projecte que pretén reduir l'impacte de la contaminació i democratitzar l'accés als espais verds

Barcelona compta amb 95 hectàrees de terrats on crear espais verds, segons els promotors de la iniciativa


Terrats Verds és un projecte cooperatiu entre CEGE, l'estudi d'arquitectura bioclimàtica El Fil Verd, i l'entitat social GSIS VERD, en la qual treballen persones amb discapacitat intel·lectual. La primera prova pilot es durà a terme al terrat de la nova seu de la Fundació Joia, al barri de Sant Martí. Aquest terrat comptarà amb una gran illaverda de 50m2que reproduirà un espai natural i també amb un hort urbà.

Barcelona supera en un 30% el límit de contaminació de l´aire que marca la OMS. Però, alhora, compta amb 95 hectàrees de terrats on crear espais verds, que ajudarien a reduir l´impacte de la contaminació regenerant CO2. En l´actualitat només hi ha 10 hectàrees aprofitades i la majoria es troben en hotels o edificis de luxe.

El projecte Terrats Verds proposa democratitzar l´accés als espais verds, recuperant terrats a tots els barris per crear pulmons que respirin per la ciutat i aportin un espai de desconnexió en un entorn més natural. Terrats Verds busca un doble impacte: medi ambient  social.

La prova pilot s’implementarà durant el 2019 a la nova seu de Fundació Joia al Districte de St Martí, i està previst que generi beneficis en tres àmbits: mediambiental, transformant un espai urbà inutilitzat en un pulmó verd per a la ciutat; formació i inclusió laboral de persones amb discapacitat intel·lectual (GSIS-VERD); i un entorn verd per fer activitats que fomentin l'empoderament de persones amb trastorns de salut mental (Fundació Joia)

El Conseller Delegat de CeGe, Pere Tura, té clar que “més enllà de les accions mediambientals que son un eix bàsic en els productes i serveis de CeGe, és important que les empreses ens vinculem a projectes de territori, per retornar valor a la comunitat”.

Aquest terrat comptarà amb una gran illa verda de 50 metres quadrats que reproduirà un espai natural i també amb un hort urbà. En la selecció de plantes s' han  tingut en compte els criteris de companion planting: combinació de plantes que es beneficien mútuament per optimitzar la captació de nutrients, el control de plagues i la polinització. Totes són plantes molt duradores i del territori, que aporten verd al llarg de tot l´any i que tenen un consum hidràulic contingut. S’ha buscat tanmateix una delicada barreja de colors (lila, groc, verd) i amb efectes terapèutics que les fan molt adequades per aquest espai.

Elisabetta Quarta Colosso, CEO de El Fil Verd, explica que aquest “és un projecte transformador que té a veure amb un nou concepte de ciutats biofíliques, que pot canviar l’enfocament sobre la vida urbana creant comunitats al voltant de persones, plantes i edificis"

Les persones treballadores amb discapacitat intel·lectual de GSIS VERD seran les responsables de realitzar el projecte i podran beneficiar-se d’aquest espai les persones usuàries de Fundació Joia, realitzant activitats i cuidant de l’hort.

Per a Roser Ferré, directora de GSIS VERD, amb aquesta iniciativa “posem en valor les capacitats de persones amb discapacitat intel·lectual i entrem definitivament en un nou model de jardineria, que ens aportarà noves competències, ens permetrà créixer amb nous serveis i crear més i millors llocs de treball”.

Segons la directora tècnica de Fundació Joia, Inmaculada Pinar, "a través d'aquesta illa de natura i hort les persones podran treballar la recuperació de les seves capacitats i habilitats socials i serà una eina més que es suma per aconseguir la seva inserció social i laboral".

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article