Reclamen més protecció per les abelles i el reforç del seu valor social

Durant el 2017 es van eliminar més de mig miler de nius de vespa asiàtica


La sectorial apícola de JARC s'ha reunit aquesta setmana a Reus per debatre quines són les mesures que ha de dur a terme per combatre la vespa velutina i els efectes del canvi climàtic. L'organització agrària ha demanat més suport institucional per contrarestar la desaparició de les abelles, que consideren que són "vitals" per la pol·linització i, de retruc, pel manteniment dels ecosistemes.

El secretari tècnic d'Apicultors Gironins Associats, Carles López, ha titllat de "greu" la situació de les comarques gironines, on la invasió de l'abella asiàtica ha suposat un "descens important" de l'espècie autòctona. No obstant això, l'any passat es van poder eliminar uns 500 nius d'aquest insecte asiàtic.

Entre els reptes a afrontar la JARC contempla fer front a la vespa velutina o asiàtica que està provocant estralls a Catalunya en els darrers anys. Segons han explicat els responsables de la jornada tècnica celebrada a la capital del Baix Camp, el 2013 es va trobar el primer niu a la Garrotxa d'aquesta espècia invasora que s'alimenta de les abelles autòctones. Malgrat la preocupació del sector, l'any passat es van poder eliminar més de 500 nius de vespa asiàtica.

Ara bé, els responsables de l'entitat apel·len a la implicació de les diferents administracions "pel bé de tots" i, per això reclamen que es dediquin més recursos a la detecció i eliminació dels nius de velutines.

Les Nacional Unides ha designat el 20 de maig Dia Mundial de les Abelles, així l'organisme internacional reconeix l'urgent necessitat de promoure accions per protegir les abelles i altres polinitzadors davant diversos factors que les posen en perill, com els canvis en l'ús de la terra, el mal ús de plaguicides, la contaminació, les plagues, les malalties i el canvi climàtic.

Actualment a Catalunya, segons dades del Departament d'Agricultura, hi ha 1.183 apicultors, l'activitat dels quals suposen més de 115.000 arnes —bàsicament transhumans—, d'aquests 343 són considerats apicultors professionals, els quals menen més de 150 arnes.


 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article