La 2a. Fira de les Merdes se celebrarà a Manlleu aquest setembre

Els promotors busquen la interconnexió entre col·lectius afectats per contaminació local i així fer-ne una lluita global


La primera Fira de les Merdes es va celebrar el setembre passat a Tàrrega. En aquell certamen, els promotors van presentar la iniciativa com una manera de posar en comú el conflicte que existeix en diferents punts de producció que genera contaminació. En la iniciativa, el col·lectiu 'culs de Catalunya' presentava Tàrrega, com a capital de la comarca catalana amb més porcs per habitant, i a poca distància de la zona de Catalunya amb més abocadors de purins i gallinassa. Enguany, la ciutat acollidaro de la Fira serà Manlleu, també afectada per la concentració de purins al seu subsòl.

El dissabte 16 de setembre, Manlleu serà la seu fe la 2a. Fira de les Merdes. El col·lectiu 'culs de Catalunya' assenyala que la primera fira de les Merdes tenia com a objectiu situar els diferents conflictes ambientals al mapa de Catalunya, que finalment es va presentar el febrer passat. Arran d’aquest mapeig i, al fer la posada en comú de les problemàtiques, va sorgir la necessitat de donar continuïtat a la trobada bàsicament per dues motivacions principals:

· Els conflictes soci-ambientals no entenen de fronteres territorials. La contaminació atmosfèrica es desplaça afectant diferents zones del principat o la contaminació d’aqüífers pot impactar molts quilòmetres enllà del focus d’emissió. Així, alguns conflictes poden semblar estrictament locals quan en realitat no ho són. A Catalunya tenim un munt de conflictes d’aquesta mena. Segons el col·lectiu, la gran majoria de població catalana respira un aire perjudicial per la salut degut a l’elevada densitat de trànsit privat. En comarques com Osona, la meitat de les fonts no són potables degut a l’efecte dels purins. Podríem enumerar una llarga llista de focus de toxicitat des dels llots de l'embassament de Flix fins als nitrats dels aqüífers de l’Empordà, passant per l’abocador de Tivissa. Però sovint, les lluites que s’hi encaren continuen tenint un enfoc molt local.

· Compartint experiències com va ser durant la primera trobada, es constata que la immensa majoria d’aquests conflictes soci-ambientals parteixen de la mateixa base: un model econòmic que prioritza el benefici econòmic privat enfront de l’interès comú. Aquesta lògica d’espoli no només està deteriorant el territori i les condicions laborals i de vida de les majories socials, també té unes conseqüències cada vegada més greus sobre el nostre estat de salut..

Els promotors de la Fira de les Merdes considera que una major interconnexió i el fet de compartir experiències, propostes i relat ens pot enfortir. Per això, les entitats que formen part de la comissió organitzadora d’aquesta segona Fira volen crear un espai adequat per conèixer els diferents interlocutors, compartir relat, treballar en xarxa i pensar conjuntament estratègies d’incidència política i comunicativa transformadores.

Recolzen aquesta iniciativa entitats mediambientals entre les quals hi ha:

Salvem els Plans de Conill,  IPCENA – Institució de Ponent per la Conservació i l’Estudi de l’Entorn Natural,  GEPEC - Grup d’estudi i protecció dels ecosistemes catalans,  Xarxa Sud - Xarxa d'entitats i plataformes en defensa del territori del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre,  Attac-Catalunya,  Ecologistes en acció,  Grup de defensas del Ter,  Associació de Naturalistes de Girona,  Salvem la Pellingarda,  Escola de pastors de Catalunya o  VSF Justícia Alimentària Global.

Més informació

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article