L'agricultura ecològica creix amb força a Europa

Entre 2014 i 2015 el consum de productes ecològics a Europa va augmentar un 10%


El 2015, segons Eurostat, el consum de productes ecològics a l'Europa dels 28 va ascendir a 28.300 milions d'euros, el 70% es va consumir només en quatre països: Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit. No obstant això, quan es tracta de consum d'aliments, els danesos, austríacs i suecs són els que omplen els seus cistells de productes ecològics amb una quota de 8,4%, 8% i 7,7%, respectivament.

Tot i així, el gran destacat del sector és Alemanya ja que aquest mercat s'hi ha quadruplicat en 15 anys. Però hi ha un problema. A Alemanya, la demanda supera la producció, i obliga els distribuidors a gran escala, on es venen la major part dels productes ecològics, a importar pel que el 80% dels tomàquets i el 90% dels pebrots orgànics procedeixen d'Espanya i Itàlia. A més, el mercat suec, que creix un 38% el 2014 i un 39% el 2015, es considera el més dinàmic amb una facturació de 2.3 bilions d'euros.

Quant a la producció ecològica, segons Eurostat, en cinc anys, els cultius ecològics han augmentat un 21% a la Unió Europea (UE), arribant als 11,1 milions d'hectàrees (ha) l'any 2015. A excepció del Regne Unit i Països Baixos, on les zones cultivables van disminuir un 29% entre 2015 i 2010, els altres països de la UE han desplegat grans zones de cultiu ecològic. Més de la meitat de la terra cultivable d'Europa es troba a Espanya (1,96 milions d'ha), seguida d'Itàlia (1,5 milions d'ha) i França (1,36 milions d'ha) Ha) i finalment Alemanya (1,06 milions d'ha). No obstant això, segons Eurostat, Àustria, Estònia o Suècia es consideren més ecològiques ja que el 2015 més del 15% de les seves terres agrícoles es dedicaven a l'agricultura biològica o bé en procés de ser-ho. Així, en tots els països de la UE, el sector biològic està guanyant terreny progressivament.

No obstant això, les notícies més recents no gaire estimulants per al sector, ja que el Consell Europeu vol relaxar els estàndards permetent la presència de plaguicides en la producció ecològica, que posaria en perill la qualitat de tota aquesta indústria.

Més informació

 

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article