Rebuig dels pagesos al projecte d’un macrocàmping a Garriguella

Aquest diumenge 9 de juliol, s'ha convocat una jornada reivindicativa, a les 9.30 h, al Mas Comelles.


El sindicat Unió de Pagesos s'afegeix a la plataforma 'Salvem Garriguella' i manifesta la seva oposició frontal a la tramitació i execució del projecte de càmping al municipi de Garriguella (Alt Empordà). El projecte preveu 665 unitats d’acampada amb una capacitat per a 1.995 usuaris. El càmping ha d’allotjar 330 estructures tipus bungalou i equipaments de restaurant, supermercat, bar i auditori amb una edificabilitat de 8.700 metres quadrats. Aquest diumenge 9 de juliol, s'ha convocat una jornada reivindicativa, a les 9.30 h, al Mas Comelles.

Garriguella és una població de només 857 habitants on el projecte de càmping, representatiu d’un model de turisme massiu, suposarà un fort impacte de densificació. El municipi ja disposa d’una oferta adequada d’allotjament turístic integrada en l’entorn, que es caracteritza per la presència de conreus de vinya, cereals i olivera. Els conreus són el motor de l’economia local i atorguen una identitat característica al paisatge del territori.

La ubicació de les instal·lacions del futur càmping —en un sector de sòl no urbanitzable entre la carena del puig de Malaveïna i la plana de conreu del marge de la riera— alterarà el caràcter del paisatge, inclòs en la categoria d’espais “de protecció territorial d’interès agrari i paisatgístic” al Pla Territorial Parcial de les Comarques de Girona (PTPCG, 2010). De fet, les instal·lacions són incompatibles amb el compromís, fixat per normativa, que determina que aquests àrees han de “mantenir majoritàriament la condició d’espai no urbanitzat”, llevat que existeixi un interès públic justificat o que el projecte aporti qualitat al medi natural, agrari i paisatgístic.

Així mateix, el sindicat vol traslladar a l’Agència Catalana de l’Aigua la seva preocupació perquè aprovi un projecte per al qual, segons diu un informe emès per la mateixa agència, encara és necessari avaluar-ne les necessitats hídriques i justificar la capacitat de la xarxa d’aigua existent per cobrir-la. No és clar, per tant, que els recursos hídrics del municipi siguin suficients per abastir un projecte urbanístic d’aquestes dimensions.

Per tot això, el sindicat demana a l’Ajuntament de Garriguella l’aturada immediata dels tràmits per a l’aprovació d’un projecte que no respecta la normativa vigent i que es comprometi a vetllar per la conservació d’una àrea d’especial interès agrari i paisatgístic on les activitats que li són pròpies són les agrícoles i les ramaderes.

Unió de Pagesos participarà a la trobada reivindicativa convocada per la plataforma Salvem Garriguella, prevista per demà diumenge, 9 de juliol, a les 9.30 h, a Mas Comelles.

Subscriu-te al butlletí de jornal.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article