Samarretes que informen del nivell d'estrés

El projecte europeu StayActive desenvolupa a Catalunya una samarreta intel·ligent que, amb el suport d'un guant, controla la respiració, el ritme cardíac i les reaccions de la pell per mesurar els nivells d'estrès que pateixen els treballadors i els donarà instruccions per evitar-ho, basades en pautes saludables com moure's, fer una pausa o sortir a prendre l'aire.  Gaierebé una tercera part dels treballadors de la UE es considera que pateixen estrés. El 2010, el cost de l'estrés relacionat amb el treball a la UE va suposar un cost de 20.000 milions d'euros.

El disseny del wearable, que està sent desenvolupat pel centre tecnològic Eurecat (membre de TECNIO) en col·laboració amb la signatura "RGB Medical", té l'objectiu de reduir els nivells d'estrès en l'entorn laboral, una patologia de tipus psicosocial que es calcula que afecta, juntament amb depressió o ansietat, al 30% dels treballadors de la Unió Europea, on està considerat el quart problema més acusat de salut.

El projecte, que està liderat per l'empresa Teamnet i que compta amb la implicació de sis socis de quatre països europeus, serà capaç, de realitzar un complet electrocardiograma, fer una pletismografia del ritme respiratori i un mesurament de la conductivitat i de la temperatura de la pell, mitjançant la integració d'un sistema de sensors tèxtils i impresos. El guant és especialment important a l'hora de poder mesurar aquests últims indicadors, ja que els dits són la part del cos on es pot monitoritzar millor la resposta galvànica de la pell.

El dispositiu serà totalment ergonòmic i confortable per a l'usuari en no contenir parts rígides de cap tipus, donat que tots els circuits i els sensors que l'integraran són tèxtils o impressos amb tintes conductores.

Segons subratlla el director general de Negoci de Eurecat, Miquel Rei, "el més interessant de tot serà que un cop monitoritzades aquestes constants i informades hi haurà un sistema que serà capaç de donar directrius a l'usuari, perquè eviti aquesta situació d'estrès imminent i posi solució amb alguna pauta saludable ".

Innovació prop de mercat
El projecte està entre els que a Europa es dediquen a AAL (Ambient Assisted Living) i que busquen millorar les condicions de vida en entorns assistits, en aquest cas orientat a oferir un suport pràctic enfocat a millorar la complexa relació entre la salut i el treball .

La Comissió Europea ha informat que el cost de l'estrès relacionat amb el treball a Europa, durant el 2010, va ser de 20.000 milions d'euros anuals. D'altra banda, alguns estudis han assenyalat que entre el 50 i el 60 per cent de tots els dies de treball perduts estan vinculats a l'estrès relacionat amb la feina.

Font: AMIC

No hi ha cap comentari

Comenta aquest article